Utazás családdal,  Utazás gyerekkel

Útinapló kis utazóknak

A nyár számtalan kalandot rejt, különösen egy kisgyermek számára. Málnát szedni a nagyinál, órákon át játszóterezni az árnyas fák alatt, vagy részt venni egy izgalmas, mókás fesztiválon kétségtelenül hatalmas élmény. A nyári szünet leginkább várt eseményéréről, a nyaralásról nem is beszélve.

A családi utazás vagy a kis barátokkal közös táborozás rengeteg felejthetetlennek tűnő élményt hordoz magában, amelyekről úgy gondoljuk, csemeténk örökre szóló emléke marad. Aztán ahogy telik-múlik az idő, s gyermekünk újabb kalandokat él át, az utazáshoz kapcsolódó szép emlékek is halványodni kezdenek.

Pedig olyan jó lenne nyár végén – sőt évek, évtizedek múlva – visszatekinteni az egyszer volt nyárra, igaz?

A gyerekkori csodanyarak megőrzésének azonban van egy igazán különleges módja: az útinapló.

Ez a kis füzet alkalmas arra, hogy gyermekünk a nyaralás minden számára lényeges mozzanatát megörökíthesse benne. A nagyobbak írhatnak is bele, de a betűk ismerete nem feltétel. Sőt! Az útinapló akkor lesz igazán egyedi, ha ott a színes rajzok, fotók, az utazás tárgyi emlékei is helyet kapnak. Belekerülhet az állatkerti belépő, a mozijegy, a vidámparkos karszalag, vagy épp egy préselt falevél, virág, amelyet csemeténk még a nyaralás helyszínén gyűjtött. A nyaraló családról, a közösen táborozó kispajtásokról és a kedvenc helyekről készült fotók beragasztása pedig még személyre szabottabbá varázsolja a könyvecskét.

Útinapló, a nyári élmények őrzője

Ha a gyerkőc még kisóvodás, érdemes a szülőnek is közreműködni az útinapló kitöltésében. Csupán néhány szót kell a felnőttnek beleírnia a naplóba, – megjelölni a dátumot, a helyszínt —hogy a saját gyártású útikönyv minden lényeges információt tartalmazhasson.

Jó ötlet, ha a még üres oldalakkal teli útinaplót a nyaralásra is magunkkal visszük. Csak néhány színes ceruzára, zsírkrétára, ollóra és ragasztóra van szükség, s gyermekünk a nyár megannyi emlékét közvetlenül az után megörökítheti, hogy átélte azokat. Ilyenkor a legtisztábbak a gondolatok, legélénkebbek az érzések, így kétségtelenül ez a legjobb időpont az emlékgyűjtésre.

Ráadásul a rajzolás és ragasztás tökéletes program lehet az unatkozós, esős napokon, de akár a délutáni szieszta idején is.

Ha pedig eljön az ősz, s vele együtt az új óvodai vagy iskolai tanév, az első kérdés biztosan az lesz majd a gyerkőchöz: Mit csináltál a nyáron?

Milyen jó is lesz ilyenkor elővenni azt a színes útinaplót, amely az elmúlt hónapok számos örömteli pillanatát hordozza magában! Mennyivel többet mutat majd a nyárból egy, az élmények lenyomatát őrző napló, mint egy néhány szavas beszámoló, ugye?

Arról nem is beszélve, milyen hálás lesz majd a naplóért a most még aprócska, ám néhány év múltán felnőtté váló gyermekünk, hiszen a segítségével kicsit visszatekinthet majd a múltba. Újra felfedezheti, mennyi kalandot, vidámságot tartogattak a gyermekkori nyarak, s hány és hány akkor már apróságnak tűnő dolog – egy gombóc fagyi vagy egy önfeledt lubickolás — okozott örömöt és boldogságot.

Már csak ezekért a pillanatokért is megéri útinaplót készíteni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..