Úti céltól, az utazás hosszától, időjárástól függetlenül a pakolás az egyetlen olyan dolog, amit egyetlen utazó sem úszhat meg. Egyszer ugyan olvastam valakiről, aki mindössze a rajta lévő ruhákkal vágott neki világot látni, de azért nem ez a jellemző. 🙂

Nem vagyunk egyformák, így nem egyformán készülünk az utazásra sem: van aki hosszan tervez, jó előre eldönti, mit visz majd magával és szereti, ha a bőröndjében is átlátható rend van, mások indulás előtt bedobálják, ami eszükbe jut. Bármelyik csoportba is tartozol, érdemes ellenőrzőlistát készítened. Egyrészt így biztos nem hagysz otthon semmit, amire szükséged lesz, másrészt felesleges dolgokat sem cipelsz magaddal.

A pakolási rutin kialakulása is egy hosszú folyamat eredménye. Ha eddig több tucat bőrönddel utaztál vagy épp csak az első utadra készülsz, ne akarj rögtön “egy kézipoggyásszal utazok” guru lenni. Az úti ruhatár összeállítása néhány egyszerű szabály betartásával gyorsan megy.

Az úti ruhatár összeállításának 10 pontja

1. Válassz egymással jól variálható ruhadarabokat

Ha a kiválasztott felsőhöz 2-3 különböző alsót tudsz párosítani és ez fordítva is igaz, akkor máris kész egy úti kapszula ruhatár. Pinteresten nagyon jól összeállított kapszula szetteket találhatsz. Nézelődj és meríts ötleteket másoktól!

2. Megkönnyíted a pakolást, ha egymással harmonizáló színeket válogatsz össze.

úti ruhatár összeállítása

3. Ne könnyen gyűrödő anyagokat válassz

A leghelytakarékosabb módja a pakolásnak, ha a ruhákat hajtogatás helyett feltekered. Igen, ha olyan ruhákat választottál, amik könnyen gyűrödnek, akkor bizony vasalnod kell majd.

4. Gondolkozz rétegekben

Ennek különösen hűvösebb évszakokban látod hasznát. És persze utazás alatt. Mindegy, hogy repülővel, busszal vagy vonattal utazol, készülj fel az órák hosszáig tartó, túlságosan lehűtött környezetre.

úti ruhatár_réteges öltözködés

5. Keress többféleképpen hordható ruhákat

Szerencsére egyre több lehetőség közül válogathatsz már a hazai boltokban is. A Sensemilla kínálatában tízféleképp variálható ruhát és átalakítható kabátot is találsz. Személyes kedvencem a SulyanDesign jógakardigánnak nevezett darabja. Ha akarom kardigán és a hátamat, derekamat melegíti, ha akarom csősálként a nyakamba dobom és szétcipzározva pedig takaróként az öledbe terítheted.

6. Mindig legyen nálad kendő

Kevés ennél praktikusabb kiegészítő van:

  • összehajtogatva lehet kispárna
  • magadra dobhatod takarónak
  • és persze tök jól feldobja az outfitedet.

7. Maximum 3 cipő elég

… és ebből egy amiben utazol. Olyan cipőt vigyél magaddal, ami elég kényelmes, hogy akár egész nap kibírd benne.

8. Sose vigyél magaddal 1 heti adagnál több ruhát

Ha 10 napra, 2 hétre mész nyaralni, esetleg hetekig leszel távol, akkor sem érdemes egy hétre való ruhánál többet magaddal cipelned. Inkább mosd ki a szennyest menetközben.

9. Csak olyan ruhát vigyél magaddal, amit otthon is hordasz

Őszintén, mennyi az esélye annak, hogy felveszed azt a ruhadarabot, ami már hetek/hónapok óta érintetlenül hever a ruhásszekrényedben.

10. Zokni

Minden lista szubjektív, így ez is. Ha neked is folyton fázik a lábad, meg sem lepődsz, hogy a zoknit külön kiemeltem. Tréfát félretéve. Nyilván nem ez a legfontosabb ruhadarab, ha a trópusokra vagy a tengerparta készülsz nyaralni. Mégis legyen nálad néhány zokni a repülős utazáshoz (érdemes kompressziósat választani), esetleges túrázáshoz vagy épp a hűvös éjszakákra.

Írj listát, készítsd össze, pakold be gyorsan! 🙂