Van kutyád, macskád, vadászgörényed vagy egyéb házi kedvenced, akit nem szívesen hagysz magára? Magaddal viszed akár a világ végére is? Biztos, hogy ez a legjobb neki?


utazás kutyávalMielőtt útnak indulsz házi kedvenceddel, nem árt alaposan körüljárni a témát. Ha repülővel utazol, akkor tisztában kell lenned a különböző légitársaságok kisállatokra vonatkozó szállítási szabályzatával és a célország előírásaival is. Jó, ha tudod, hogy az egyes országokba milyen feltételekkel viheted magaddal az állatot, mik az állategészségügyi előírások és milyen papírokat kell magaddal vinned. Ha ezeken átrágtad magad, olyan szálláshelyet kell keresned, ahol kedvenced is megszállhat, illetve ha  tengerpartra utazol, olyan strandszakaszt kell találnod, ahová állatokat is beengednek.

Amennyiben a fentiek sem tántorítanak el és minden áron magaddal akarod vinni őt is, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy számára is élvezetes legyen a nyaralás. Gondolj csak bele, hogy egy hosszabb út, az idegen környezet még sokszor minket embereket is megvisel.

Utazás kutyával és más kisállattal, az állatorvos tanácsai

Dr. Demjén Zsófia állatorvost, a VitaPet.hu kisállat webáruház tulajdonosát kérdeztem, mit javasol, hogyan készüljünk fel, illetve hogyan készítsük fel hűséges társunkat az utazásra.

– Zsófi, indulás előtt kötelező az állatorvos felkeresése?

– Igen, kedvtelésből tartott ragadozók (kutya, macska és vadászgörény) esetében mindenképp fel kell keresni az állatorvost. EU-s országokba való belépéskor ugyanis kötelező az egyedi azonosítás (mikrochip) és a kisállatútlevél (petpassport). Ha ún. 3. országba megy valaki, vagyis nem EU tagállamba, akkor is szükség lesz az útlevélre, hiszen amikor majd vissza akar jönni Magyarországra, akkor ugye visszalép az EU területére a kis kedvenc. Az, hogy az adott célállamban mit várnak el, az államonként (és néha sajnos időnként is) változik, emiatt is célszerű felkeresni a dokit.

– Mennyire gondolkozzunk előre?

– Ideális esetben már akár fél évvel a tervezett út előtt jó, ha tudnak tájékozódni a tulajdonosok, mert van, ahol vérvizsgálatot is előírnak, és ennek a veszettség oltás időpontjától számított adott idő múlva kell történnie. Persze van, ahol szinte semmi extra követelmény nincs, sőt, adott esetben soha elő sem kerül a kisállatútlevél, hiszen nincs ellenőrzés. De én mindig azt szoktam mondani, inkább tartsuk be a szabályokat, mert irtó kellemetlen tud lenni, ha mondjuk nem engedik be az adott országba az állatot, esetleg karanténba zárják, vagy nagyon súlyos büntetést rónak ki a tulajdonosra.

– Hogyan szerezhetjük be az állatútlevelet és mennyi idő alatt?

– Az állatútlevél bár hivatalos okmány, a kiállítása szerencsére azonnal is megtörténhet, mivel ezt az állatorvosok végzik. Vagyis ez a procedúra nem több húsz percnél, csupán adminisztráció. Feltétele az, hogy legyen mikrochip az állatban, de a chip beültetése is ott helyben, azonnal elvégezhető. Tehát erre nem kell külön heteket várni, de persze érdemes elintézni jóval az utazás előtt, hogy ne kelljen kapkodni.

– Vannak szükséges védőoltások?

Igen, mindenhol előírás, hogy veszettségoltással rendelkezzen az állat az utazáskor. Sőt! Erre külön szabályok is vannak, most nem szeretnék kitérni rá, mert egy napig lehetne mesélni, mit, hol, hogyan várnak el, de elég annyi, hogy pl. egy kölyökkutya minimum 12 hetes életkorban kaphatja meg a veszettség elleni oltást, és ezután minimum 21 nappal kezdheti csak meg az utazást, mert eddigre alakul ki a védettsége a fertőzéssel szemben. Sok helyen ezt nagyon komolyan veszik, és a szabályok – akár csak a dátumok – be nem tartása esetén kemény pénzbüntetésekkel sújtanak. Más oltások nem kötelezőek, de van, ahol előírják a külső és belső parazitairtást (és annak igazolását) a határátlépést megelőző 24-48 órán belül. És persze a kötelezőkön kívül azért én mindenképp ajánlom a gyakoribb betegségek elleni oltásokat, hiszen nem ismerjük a célország járványügyi helyzetét, könnyen összeszedhet az állat valami súlyos fertőzést is. Tehát ami ellen az állatorvos ajánlja, az ellen célszerű beoltani őket.

– Hogyan tehetjük az utazást a legkellemesebbé az állat számára?

– Nagyon fontos, hogy a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítsuk a számukra, hiszen nekik egy stresszhelyzet az utazás. Akkor is, ha egyébként – ez kutyáknál szokott így lenni – imádják mondjuk az autózást. Azért akkor is új környezet, új kórokozók, szóval sok minden gyengítheti az immunrendszerüket. Mindenképp célszerű hosszabb utazásra a megszokott tárgyakat (etetőtálak, alvókosár vagy – pokróc, alomtálca és alom, kedvenc játék) magunkkal vinni. És persze ha pl. tápot eszik, akkor abból annyit, hogy biztosan kitartson az utazás végéig. Főleg, ha valamilyen speciális diétás tápot eszik. Például egy hypoallergén-, vese- vagy májdiéta felborítása sok gondot okozhat, de még egy sima tápról való átállás is előidézhet hasmenést-hányást, amivel nyilván nem szándékozunk megkoronázni a nyaralást…

– Mit vigyünk mindenféleképpen magunkkal?

– Erről a honlapomon írtam egy részletes listát, amely itt megtalálható: https://vitapet.hu/utazas/

kutya a tengerparton

– Mire figyeljünk oda a nyaralás alatt?

Előre fel kell készülni az adott helyen a lehetőségekre: pl. hol lehet kutyát sétáltatni, a szállásra lehet-e bevinni kisállatot, a strandra be lehet-e vinni, stb. És a helyi állatorvos(ok) elérhetőségét is célszerű előre beszerezni, sőt, esetleg tájékozódni, hogy beszélünk-e közös nyelvet, mik a tarifák, mikor van nyitva. De nem felejtsük el az otthoni doki számát is elvinni, bármikor szükség lehet rá! A nyaralás alatt pedig az otthoninál is fokozottabban figyeljük, kivel-mivel találkozik a kedvencünk. De ami a legfontosabb, hogy készítsünk jobbnál-jobb nyaralós-állatos képeket, amiket aztán el lehet küldeni a drdemjen@vitapet.hu címre! 🙂