Egészség

Utazás bacik nélkül? Miért ne!

Világéletemben sokat utaztam. Szerencsére olyan a szervezetem, hogy még az egyiptomi víz sem fogott ki rajta, sőt a világ egyéb tájékain sem akadt soha semmi sürgős dolgom utazásaim során. Te is akár családi vakációra, akár üzleti útra indulsz, a szervezés során mindenre oda tudsz figyelni, legyen az a gyermekek ruháinak becsomagolása, jegyfoglalás, biztosítások, bármi. Egy valamire azonban nem tudsz felkészülni: a baktériumokra. Utazás bacik nélkül nincs.

Utazás bacik nélkül? Miért ne!

Egy átlagos szállodai szoba – bármennyire is szépen és jól kitakarították – látszólag – a baktériumok, és ezzel akár fertőzések melegágya is lehet. Egy repülőgép belső felülete, a székek, a toalett vagy a csomagtér tipikusan azok a helyek, ahol az ott zajló cselekmények jellegéből adódóan baktériumok játékszerévé avanzsálhatunk. A baktériumok, vírusok és paraziták mindenütt megtalálhatók, de különösen a közterületek kiváló menedéket kínálhatnak számukra. Egy vizsgálat során kiderült, hogy a baktériumtelepek nagyságát mérve a következő felületek lehetnek a legszennyezettebbek: távirányító, asztal, telefon, fürdőszoba csaptelepe.


Figyelembe véve, hogy a vendégek mennyi ideig maradnak, a hotelszobák soha nem lesznek olyan tiszták, mint egy otthon. Bármennyire alaposan is takarítják. Azzal azonban legyünk tisztában, hogy a baktériumok szintje nemcsak a különböző szállodákban vagy szobákban változik, hanem ugyanazon helyiség különböző területein is eltérőek lehetnek. A tisztítás gyakorisága és módja is nagymértékben változók lehetnek. Bár sokféle baktérium nem jelent egészségügyi kockázatot, mindig jó ötlet, hogy legyünk óvatosak és felkészültek. A kézmosás 16% -kal csökkentette a légúti fertőzések kockázatát. Tipp: a szállodai tartózkodás során gyakran moss kezet, fertőtlenítsd a felületeket, mielőtt megérintenéd. Jó ha mindig van nálad nedves fertőtlenítő kendő.

Azért nem kell lemondani egyből a következő utazásunk foglalását, hiszen szerencsére ezen felületek nagy része könnyen fertőtleníthető. Bár a baktériumok csírája mindenütt megtalálható, ahol a világ minden tájáról érkező emberek találkoznak, amikor városok, államok és országok között utaznak. Nem meglepő módon a repülőterek és a repülőgépek sokkal szennyezettebbek, mint az otthonunk. Főleg a tálcánk, melyre az ételt teszik a stewardessek. Elég finom dolog igaz?

utazás bacik nélkül
Mégis mit tehetünk a betegségek kockázatának minimalizálása érdekében? Mossunk olyan gyakran kezet, amilyen gyakran az lehetséges és érdemes (ajánlott/fontos/kötelező). Midig legyen nálunk nedves fertőtlenítő kendő és valamilyen kézfertőtlenítő. Utóbbiból válasszunk olyan terméket, amelynek nem nagy az űrtartalma – hogy a repülőre is felvihessük, ami lehetőleg nem folyik ki a táskában és nem hagy ragacsos érzést maga után.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy egy fertőzés tönkre tegye az utazást.

 

Forrás: Travelmath

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..