Tombol a nyár, vége az iskolának, a nagyobb diákok az utolsó vizsgáikra készülnek. Lassan mindenki nyaralni indul. Az utazást legtöbb esetben gondos szervezés előzi meg. A bőröndök bepakolását is érdemes megtervezni és csekklistát készíteni, nehogy otthon maradjon valami, aminek később hiányát érezzük. Ilyen például az útipatika. Benyes-Borszéki Esztert (Természetgyógyász-gyógynövény-szakértő, Bach-virágterapeuta), a Fitotitok webáruház tulajdonosát kértem, javasoljon természetes megoldásokat a leggyakrabban előforduló panaszok orvoslására.

Természetes útipatika családoknak

Eszter: A családok számára 2 csomagot állítottam össze. A szempont, amikor a csomagok tartalmát elkészítettem az volt, hogy természetes megoldást találjunk a problémákra, és egy családi nyaralás alkalmával milyen panaszokkal kerülhetünk szembe.

Az „Alap ÚTI CSOMAG – Családoknak” az 5 legjellemzőbb gondra nyújt természetes megoldást:Alap útipatika csomag_csaladoknak

 

  • szúnyog- és rovarűzés,
  • gyulladáscsökkentés, fertőtlenítés,
  • napégés
  • horzsolás, sebek kezelése és
  • kullancs ellen
UCS: Mit tartalmaz a csomag?

Eszter: A családoknak szóló Alap útipatika csomagba
* BIO Levendula arc/tespermet, spray
* Hideg párologtató
* Kamilla gyógynövény
* Szúnyog- és rovarűző illóolaj-keverék és
* 100%-os Geránium illóolaj került.

UCS: Miért ezekre a termékekre esett a választásod?

Eszter: A Hideg párologtató – azért „hideg”, mert nem kell hozzá tűz, láng, így akár sátorban, faházban is biztonságosan használhatjuk, és nem kell azon aggódnunk, hogy elfújtuk-e a gyertyát vagy sem. Másik nagy előnye, hogy gyerekek közelében is nyugodtan használhatjuk. A harmadik, vagy inkább a legfontosabb előnye pedig, hogy a 100%-os illóolajban lévő terápiás összetevők így tudnak a legjobban érvényesülni (nem égnek el, mint a hagyományos párologtatónál). Még egy nagy előnye van, ami utazáskor különösen jól jön, hogy kis helyen elfér, és ha eredeti dobozában hozzuk-visszük bizony semmilyen baja nem lesz.

A 100%-os illóolajok közül személyesen kipróbált és nálunk tökéletesen bevált a Szúnyog- és rovarűző illóolaj-keverék. Tavaly nyáron az asztal közepére tettem egy hideg párologtatót és szorgosan csepegtettem rá ebből az illóolaj-keverékből (hozzáteszem: a gyerekeimet is és engem is nagyon szeretnek a szúnyogok), és nem is volt egy darab szúnyogunk sem. Aztán elmentünk nyaralni, és elfelejtettem első este „beüzemelni” a párologtatót a szúnyogűző illóolaj-keverékkel, és hát kislányomat össze is csipkedték. Ezt másnap pótoltuk, és nem is volt több szúnyog a szobában.

A 100%-os Geránium illóolaj pedig a kullancsok elleni legjobb természetes védekezőszer. Aki kirándulni készül, ezt mindenképp vigye magával.

A Kamilla gyógynövény bizonyára mindenki által jól ismert, mégsem feltétlenül jut eszünkbe az útipatikába bekészíteni. Nemcsak akkor használhatjuk, ha a gyermekünk szeme begyulladt, akkor is jó szolgálatot tesz, ha a szúnyogcsípés nem múlik el, esetleg begennyesedik. Ha kicsi babával utazunk, és a nagy melegben kicsípi a popsiját a pelus, kamillás lemosással ezt is orvosolhatjuk.

A BIO Levendula spray felhasználhatósága is sokoldalú, ugyanakkor gyerekbarát. Ha napozásnál megpirultál, érdemes párszor befújnod magad. Nem csak hűsít, de hamar regenerál is! Szintén kipróbáltam és a mindennapi sebkezelésben alkalmazom a gyerekeimnél a sebek fertőtlenítésére. Azt is megfigyeltem, hogy a gyógyulást is felgyorsítja.

Extra útipatika csomag_csaladoknak

UCS: Az „Extra ÚTI CSOMAG – családoknak” mennyivel tud többet?

Eszter: Ez egy bővített csomag, az alapcsomagon felül tartalmaz Teafa illóolajat, ami nagyon jó baktérium és vírusölő, így a nyaralás alatt összeszedett herpesz, afta, és egyéb bajokra is használható. Sokaknak okoz gondot a székrekedés idegen helyen. Ezért a Hidegen sajtolt lenmagolajat is betettem a csomagba, amivel ezt a problémát természetes módon oldhatjuk meg.

A gyógynövények közül bodza és borsmenta került a csomagba. A Borsmenta puffadás, gyomorsav túltengés esetén -mindkettő előfordulhat, ha számodra szokatlan ételeket, netalán a vacsora mellé némi vörösbort is fogyasztottál- tea formájában hozhat enyhülést. A Bodza pedig mindamellett, hogy immunerősítő, meghűlés és torokfájás esetén tehet jó szolgálatot. És tapasztalatom szerint a bodzateát a gyerekek is szeretik. 🙂

UCS: A csomagban található egy fűszerkeverék is. Ezt mire érdemes felhasználni?

Eszter: A fűszerkeveréket használhatjuk levesekhez, húsokhoz és mártásokhoz egyaránt. Kizárólag nagyon jó minőségű gyógy- és fűszernövények vannak benne. A fűszerkeverékben gyömbérgyökér, koriandermag, medvehagyma és rozmaring levél van, egytől egyig emésztést segítő hatással bírnak. Egy könnyű nyári vacsorát készíthetünk olyan fűszerekkel, amelyeket nagyanyáink is használtak régen.

UCS: Az útipatika csomagokon kívül milyen természetes megoldást javasolsz azoknak, akik félnek a repüléstől, esetleg rosszul vannak utazás alatt?

Eszter: Akinek problémája van a buszon való utazással, fél a repüléstől, esetleg pánikrohamok gyötrik, azoknak mindenképpen ajánlom az egyik Bach-virágesszenciát, ez pedig az Elsősegély-csepp. Ez az egyetlen Bach-virágesszencia, amely 5 növény esszenciájának a keverékéből áll. Akut megoldásnak mindenképpen a lehető legjobb, természetes megoldás. Ezt az esszenciát kizárólag rövid ideig lehet használni, és mindenképpen be kell tartani a szedésére vonatkozó előírásokat. DE: pszichiátriai kezelés alatt álló személyek nem használhatják.
Részleteket az Elsősegély cseppekről itt találod: https://fitotitok.unas.hu/spd/39-ULM/39–Elsosegelycsepp—Eletmento-gyogyir

TIPP: 2016 július 4-én egész nap kedvezményes áron rendelheted meg a fenti útipatika csomagokat a Fitotitok webáruházban.

Attól tartasz, hogy valamit otthon felejtesz, amire szükséged lesz utazás alatt? Netalán krónikus “túlpakoló” vagy? Töltsd le az ellenőrzőlistát, amivel stresszmentessé teheted az utazás előtti pakolást!