Gasztrotúra

Gasztronómia a nagyvilágból, trendek, fesztiválok, kóstolók

  • Gasztrotúra,  Kultúra

    Pálinka, szerelmem, légy az enyém!

    Énekli a Magna Cum Laude. És aki ivott már jó pálinkát, tudja miről van szó. Hogy? A pálinka férfiaknak való? Látod ebben nem értünk egyet. Sőt a Pálinka Céh elnöke és a Pálinka Lovagrend alapító tagja is nő. Hovatovább a szakértők szerint vannak kimondottan nőies párlatok is: a málna, a vilmoskörte, a birs vagy a bodza. Ha ezek után kedvet kaptál, akkor Erikával egynapos kirándulásra invitálunk. melyet megkoronázhattok egy pálinkakóstoló programmal az újszilvási Bolyhos Pálinkamanufaktúrában. Fotó: Bolyhos Pálinkamanufaktúra Újszilvás Ceglédtől nem  messze, Budapesttől alig 60 km-re található. A környék mindazt nyújtja az ideérkezőknek, amik tökéletessé teszik a nagyvárosból való kiruccanást. Erika, a Bolyhos Pálinkamanufaktúra referense a látnivalók közül Cegléden, a Bach hangszeréről mintázott orgona mellett, az…

  • Gasztrotúra,  Kultúra

    4 dolog, amiért érdemes gasztrotúrát szervezni – 2. bor

    Belátom, az előző bejegyzés erősen szubjektív és a csoki lehet csak nekem áll az első helyen, a bor sokkal több embert mozgat meg. Gomba módra szaporodnak a színvonalas borfesztiválok országszerte és egyre többen utaznak akár külföldre is, hogy egy-egy borrégiót felfedezzenek. Bár a csokoládévariációk száma végtelen a borfajtákkal szemben, egy borkóstoló sokkal alkalmasabb arra, hogy az adott régiót jobban megismerjük. A bor jó indok arra, hogy messzire utazzunk érte vagy akár csak piknikezzünk egyet valahol a közelben. Ráhangolódás A bakancslistámon szerepel egy alapfokú borkurzus elvégzése. Addig is amíg összegyűjtöm a tandíjra valót, Herczeg Ágnes és Pánczél Andrea nőknek szóló könyvét forgatom. A Borról Neked kimondottan nőknek szól, tippeket a “pincétől a hálószobáig”. Csak annyi szakkifejezést…

  • Gasztrotúra,  Kultúra

    4 dolog, amiért érdemes gasztrotúrát szervezni – 1. csoki

    Napjainkban globális gasztroforradalom zajlik. Nagyon trendi lett gasztro-fesztiválokra járni, főzőiskolákban elsajátítani a különböző nemzetközi konyhák csínját-bínját. De mi az a 4 dolog, amiből legalább egy bárkinek a szívét megdobogtatja? 1. Csoki Gombóc Artúr szellemét megidézve csoki jöhet bárhol, bármikor, bármennyi. Lehet belga, svájci és saját készítésű. 😉 Ha te is így érzel, még messzire sem kell menned, Budapesten a Csokoládé Múzeumban betekintést nyerhetsz a csoki történetébe, a Tízdolog oldalán pedig megtalálod a 10 legjobb csokibolt listáját. A vidéki csokilelőhelyek közül a bakancslistámon régóta szerepel a soproni Harrer Csokoládéműhely, a pécsi Csoko-Láda pedig nemrég került rá. 😉 Külföldi barangolásaim során a svájci Alprose csokigyárban tett látogatás csalódás volt, mert elfelejtettek tájékoztatni…

  • Gasztrotúra,  Kultúra

    Sagre, Sagre… 8 olasz úti cél ínyenceknek

    Hazai gasztronómiai fesztiválokról már volt szó. Nézzük, hogy a nagyvilágban merre érdemes elindulni, ha egy kis kulináris kalandozásra vágysz! Nem is kérdéses, hogy a világon az egyik legkedveltebb és legjobban ismert konyha az olaszoké. Bármelyik régiót is választod, nem foghatsz mellé! Olaszországban szinte minden étel helyi specialitás. Minden tartomány, város, falu, sőt háztartás büszkén vallja, hogy a saját konyhája a legjobb. 🙂 1. Nápolyban, a pizza őshazájában minden szeptemberben hatalmas Pizzafesztivál várja a külföldi és helyi ínyenceket, akik a pizzakészítés csínját-bínját is elleshetik. #140956500 / gettyimages.com 2. Emilia-Rogna régióban a gasztronómiai fellegvára kétség kívül Bologna, ahol mindennek az alapja a balzsamecet. 🙂 A környék gazdag fekete szarvasgombában is. A Bologna…