Utazás

Te síelsz?

Megosztom

Ez lesz az első és egyetlen bejegyzésem síelés témakörében. Jómagam nem síelek. Próbáltam ugyan. de nekem nem sikerült felfedeznem eme népszerű télisport szépségeit. Az elmúlt évek alatt nyilván rengeteg információt begyűjtöttem, a különböző síterepekről, de saját tapasztalatom nincs, így nem érzem magam hitelesnek a témába. Ami miatt kivételesen mégis a síelésről írok, az egy reggel olvasott cikknek köszönhető.

Mivel az Origón olvasott cikket meglehetősen felületes és összecsapott írásnak, a témafelvetést azonban érdekesnek találtam, így elolvastam az hír eredeti forrását a Telegraph-on.
Amerikában készült egy felmérés, miszerint az amerikai nők mindössze 40%-a síel és 32% snowboardozik. Nem találtam Magyarországra vagy Európára vonatkozó adatokat, de az összehasonlítás kedvéért érdekes lett volna. A legfőbb ok amiért a nők nem síelnek, hogy alulbecsülik saját képességeiket, illetve a sport helyett sokkal inkább arra koncentrálnak, hogy a családi üdülés jól sikerüljön.

A Vail Resort, a világ legnagyobb síterepeket működtető társasága, ezért úgy döntött, hogy kimondottan nőknek szóló kiscsoportos síoktatásokat szervez. Sőt még arra is gondoltak, hogy anyukák és gyermekeik közösen tanulhassanak meg síelni. Ugyanis az is kiderült a felmérésből, hogy bár a nők nem síelnek, gyermekeiknek szeretnék ezt a lehetőséget megadni.
A Bobski szervez ilyen női síkurzusokat. De ezek sokkal többről szólnak, mint síoktatás. Cél, hogy a tanfolyamon részt vevő nőknek megnőjön az önbizalma, tisztába jöjjenek saját képességeikkel, olykor átlépjék saját határaikat. És nem az oktatás tematikája más ám, hanem a stílusa. Mert rájöttek, hogy a nőket és a férfiakat másképp kell megszólítani. “Semmi mást nem kell tenned, mint AKARNI a változást; hinni abban, hogy KÉPES vagy változtatni ezeken a dolgokon; és KITARTÓAN kell dolgozni az eredményért” – írják honlapjukon.
Ha eddig te sem síeltél, de ilyen formában kipróbálnád, nézz körül a Ski Like a Woman oldalán, mely egy online katalógus és világszerte 250 síterepen kínál nőknek szóló síoktatást.
Te síelsz? Ha nem, elárulod, hogy miért nem? Ha igen, mivel bátorítanál másokat, hogy kipróbálják? 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..