Utazás ősszel, mi más lehetne, mint városlátogatás? Az őszi táj sokszínűsége miatti öröm így októberben már kezd lankadni, az ember lánya az esős, ködös időjárás elől melegebb éghajlatra vágyik. Róma, Barcelona vagy egyéb mediterrán úti cél helyett most a méltatlanul hanyagolt Szófiába invitállak.

Fotó kredit: Dennis Jarvis via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Bulgária klasszikus nyaralóhelyként jut eszünkbe. A Napospart és Aranypart egyaránt ismét fénykorát éli. A fővárosról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Holott Szófia ideális tavaszi és őszi úti cél. Időjárása még októberben sem szélsőséges, kevés csapadék jellemzi. A kellemes 15-18 fok körüli hőmérséklet egyaránt alkalmas a város és környékének felfedezésére.

Szófiában a kelet és nyugat harmonikus találkozását tapasztalhatja az utazó, jól megfér egymás mellett a modern városközpont és a hagymakupolás dóm. A történelmi múlt iránt érdeklődő és az alternatív túrákra kíváncsi, a kultúrára szomjazó és a természet közelségére vágyó utazó is megtalálja itt számítását.

Utazás

Ha a slow travel híve vagy, van egy jó hírem. Budapestről vonattal átszállás nélkül is eljuthatsz Szófiába. A vonatközlekedés Bulgáriában egyébként nagyon jó, csak drága. Aki viszont nem akar közel 21 órát rászánni az utazásra, Bécsből akár 2 óra alatt Szófiába repülhet. Budapestről jelenleg csak átszállással érhető el a bolgár főváros és a jegy is közel dupla annyiba kerül, mint bécsi indulással.

Szállás

 


Booking.com

 

Szófiában, mint a legtöbb nagyvárosban a nemzetközi szállodaláncok 4-5 csillagos hotelei, kisebb szállodák, panziók mellett az alternatív szálláslehetőségek közül is választhatsz. Utóbbi mellett szól többek között, hogy közvetlenebb kapcsolatot alakíthatsz ki a helyiekkel. Számomra meglepő volt a Booking oldalát böngészve, hogy a foglalható szállások közel fele apartman.

Öltözködés

 
 

Évszaktól függetlenül érdemes rétegesen öltözködni. Az esték még nyáron is hűvösek, hiszen a hegyek közelsége miatt hirtelen lehűlhet az idő. Bár Szófiában jellemzően nem esős az ősz, jó ha van nálad egy esőkabát.

Biztonság

 

Bulgária alapvetően biztonságos ország, így az egyedül utazó nőkre sem leselkednek különösebb veszélyek, ha betartod azokat , az egyszerű szabályokat, amelyekről egy korábbi bejegyzésben már írtam. Ugyanakkor jó ha tudod, hogy a bolgár nők egyedül nem szoktak beülni egy étterembe vagy bárba, így ezzel feltűnést okozhatsz a helyiek körében.

TOP5 Látnivaló Szófiában


1. Nevszki székesegyház

2. Szent Zsófia templom
3. Ivan Nazov Nemzeti Színház
4. Banya Basi dzsámi
5. Központi fürdő

TOP5 Tennivaló Szófiában

 

1. Kirándulás a Vitosa-hegyhez
2. A város gasztronómiájának felfedezése: Balkan Bites Food Tour  (ingyenes)
3. Szabadulás bolgár módra, ha már a pesti szabadulós szobákat unod: 3Keys Room
4. Falmászás: Boulderland
5. Helyi kézműves termékeket venni: Art Shop Hand Made