Amszterdam ugyan nem olyan nagy, mint Párizs, Róma vagy London, egy kis segítség a szállásfoglaláshoz mégis jól jöhet annak, aki nem ismeri a várost.

Amszterdamban mindent megtalálsz, ami egy nagyvárostól elvárható: kultúra, történelem, szórakozási lehetőségek. Nagyon jó a közlekedése, ugyanakkor mivel nem túl nagy város, minden közel van. Amszterdamban 5 nagyobb körzetet különíthetünk el és ezen belül vannak kisebb, jól elhatárolhat területek, mint például a Jordaan vagy a ‘De Wallen’, a piros lámpás negyed.

Körülbelül 350 hotel található Amszterdamban, amit több, mint 35 000 vendégágyat jelent, mégsem egyszerű a megfelelő szállást megtalálni. Míg az árak meglehetősen magasak (kétágyas szobát nehéz 120 Eurós ár alatt találni), a színvonal hagy némi kívánnivalót maga után.  Ha számít, hogy milyen környezetben hajtod álomra a fejed, akkor bizony jó előre kell gondolkoznod és időben le kell foglalnod amszterdami szállásodat.

Széles a választék, a nagy hagyománnyal rendelkező luxus szállodákat épp úgy megtalálod, mint a régi épületekben megbújó vendégházakat. Bár utóbbiak kétségkívül bájosak, hátrányaik is vannak: meredek lépcsők,  keskeny ablakok, sötét kis szobák.

Hol foglalj szállást Amszterdamban?

Centrum

Amszterdam szíve. Ha a központi helyeket részesíted előnyben, ahonnan minden könnyen elérhető, itt a helyed. Még azt is eldöntheted, hogy az Új vagy a Régi oldalon szeretnél megszállni.

Niewe Zijde – a folyó partja mentén található, a központi pályaudvarhoz legközelebb eső  városrész. Kellemesen megférnek egymás mellett a 14. századi házak, helyi termékeket árusító boltok és a modern bevásárlóközpontok valamint designer üzletek. Nagyon vibráló és trendi része Amszterdamnak, számtalan klubbal, bárral.

Látnivalók: Amszterdam Múzeum, Dam tér, Királyi Palota, Nieuwe Kerk – gótikus templom, jelenleg kiállító terem, Spui – kis tér a Niewe Zijde szívében, kávézók, bárok, utcai előadóművészek

 

Ouide Zijde – Középkori épületek és emlékek váltják egymást. Sokszínű városrész, igazi kontrasztokkal, itt található az egyetemi negyed, a piros lámpás negyed és a kínai negyed is. Élénk éjszakai életéről híres, így ha a városnézés után inkább pihennél, ne itt nézz körül szálláshely után. 😉

Látnivalók: Oude Kerk – a legrégebbi templom, De Wallen – éjszakai élet mellett kiváló vásárlási lehetőségeket kínál, pl outletek, antikvitások, Chinatown – keleti éttermek, pékségek, üzletek

Központi csatorna gyűrű

Itt találhatóak Amszterdam legnagyszerűbb épületei és legjelentősebb múzeumai, továbbá számos galéria és kulturális központ. Az 1600-as években itt építették fel lakóházaikat a tehetős amszterdami polgárok. Az épületekben mára többnyire hivatalok és üzletek költöztek. Az elegáns utcák kellemes sétára csábítanak. Az egyik legnyugodtabb környék Amszterdamban. Ha itt foglalsz szállást akkor sem leszel távol a nyüzsgő éjszakai élettől.

Látnivalók: Museum Willet-Holthuysen – történeti múzeum, FOAM Fényképészeti Múzeum, Macskamúzeum – műalkotások gyűjteménye, melyek központi témája a macska

Múzeum Negyed

Kicsit távolabb a város bárjaitól, klubjaitól és a vörös lámpás negyedtől. Ha a múzeumlátogatás az utazásod fő célja, ne is keress máshol szállást! A legnagyobb múzeumokat természetesen itt találod, akárcsak a télen-nyáron egyaránt gyönyörű Vondelparkot.

Látnivalók: Van Gogh Múzeum, Rijksmuseum – Szépművészeti Múzeum

Plantage

A város legnagyobb parkjától keletre található kerület. Számos kisebb parknak és múzeumnak ad helyet. A XIX. században a város szórakoztató negyede volt, több színházépülettel. A város rekrációs negyede, szabadtéri programlehetőségekkel.

Látnivalók: Állatkert, Botanikus Kert, Zsidó Múzeum

Keleti csatornagyűrű

A Múzeum Negyed és a Plantage között található városrész. Van ugyan néhány kisebb múzeum, de legismertebb a Heineken Múzeum. A legjobb vásárlási lehetőségek és a pörgős éjszakai élet jellemzik. Itt található a híres virágpiac is (Blomenmarkt). Éjszaka éled életre igazán ez a városrész, itt találod a legjobb partikat és Amszterdam híres DJ-it.

Látnivalók: Heineken Élménymúzeum, virágpiac, Utrechtsestrat – vásárló utca, Spiegelwatier – antikvitásokért rajongók paradicsoma.

Nyugati csatornagyűrű

A legtöbb szálloda ugyan a városközponttól messzebb van, de azért elérhető távolságra ugyebár a város méretei miatt. Igazán romantikus része ez Amszterdamnak, szűk utcácskákkal, kisebb csatornákkal övezve, gótikus és reneszánsz kori épületekkel. A Jordaan városrészben megcsodálhatod a tipikus holland építészet remekműveit. Csendes éjszakai élet jellemzi, jazz bárokkal kínál valódi amszterdami szórakozási lehetőségeket.

Látnivalók: Anna Frank ház, Színházmúzeum, Noorderkerk

Kedvet kaptál az utazáshoz? Foglalj szállást Amszterdamban most!Booking.com