Graz hangulatos osztrák város, kedvenc helyeim egyike. Kranz Niki, Grazban élő angoltanár, idegenvezető. Most az ő szemével ismerhetitek meg Ausztria második legnagyobb városát.

Fotó: Kranz Nikoletta
A kép a Stájerország szíve névre hallgató péksüteményt ábrázolja, amihez a sarki pékségben jutottam. Ausztria eme tartományának valóban a szív a jelképe. A tökmag a helyiek legfontosabb megélhetési forrásának számít, ebből nyerik ugyanis a tökmagolajat, amit „kötelező” szuvenírként hazavinni az otthon maradottaknak. Ez egy jellegzetes ízű zöld olaj, mellyel nemcsak salátát ízesíthetünk, hanem akár sütemény sütéséhez is használhatjuk. A helyiek nemcsak azért nevezik zöld aranynak, mert annyira drága (naná, hiszen egy literhez mintegy 35.000 magot kell megpörkölni, őrölni és kisajtolni), hanem azért is, mert élettani szempontból nagyon értékes anyagokat tartalmaz. Mindezt pedig Stájerország földrajzi és adminisztratív szívében, Graz városában, a tartományi székhelyen vehetjük meg.
Graz aligha nagyobb Debrecennél, mégis tele van lenyűgöző látnivalókkal és kedves, emberközeli hangulattal. Mivel zöld terület és magaslat is bőven van itt, a városnézést kirándulásnak is tekinthetjük.
A stájer tartományi székhelyen nem lesz könnyű kedvenc látnivalót választani. Több kastély csalogatja a kíváncsi nézelődőt. Sőt, a város fölé magasodó várhegy (pontosabban: kastélyhegy – Schlossberg) útjai a várkertbe (Burggarten) vezetnek…
Kezdjük a kirándulással, menjünk fel a várhegyre! Erre többféle megoldás kínálkozik. A legsportosabbak választhatják a hegyoldalban felvezető lépcsőt, ahonnan fokozatosan tárul szemünk elé a város és környékének panorámája. A másik lehetőség a várhegy belsejében működő lift, amellyel pillanatok alatt feljuthatunk, és nem kell lemondanunk a kirándulásról, hiszen a lift felső végpontjától könnyebb vagy nehezebb úton vezető turistajelzésen tehetünk egy erdei sétát a hegytetőre. Az igazi izgalmakra vágyók Európa legmeredekebb siklója segítségével juthatnak fel.
Fotó: Kranz Nikoletta
A grazi várat még Napóleon romboltatta le, mai napig megtekinthető azonban több, kihagyhatatlan látnivaló. Feltétlen fényképezkedjünk le a város jelképévé vált, címerekkel díszített óratorony előtt! Itt áll egy harangtorony Liesl-lel, „aki” Stájerország harmadik legnagyobb harangja. Érdekes módon a várhegy egyik legmagasabb pontján vannak a máshol földalatti kazamaták (persze amíg állt a vár, még itt is a föld alatt voltak). Itt ma szabadtéri színpad működik. Ha szerencsések vagyunk, napközben belehallgathatunk a próbára. Esőnap nincs, mivel a színpad egy csúsztatható tető segítségével lefedhető. Liesl után találkozhatunk a négy evangelistával is, ami a várat egykor őrző és tűzvészre figyelmeztető ágyúk neve. A Török kút és a Kínai kert körbejárása után ne hagyjuk ki a magyar vonatkozású emléket: a püspökszéket. A legenda szerint 40 éves itt töltött börtönbüntetése után kiszabadulva ezen a kőpadon szenderedett örök nyugalomra 1796-ban Nádasdy gróf. A várhegyen két kellemes söröző-kávézóban fújhatjuk ki a kirándulás fáradalmait. Sőt, állítólag ezek akkori tulajdonosai éppen azért fizettek Napóleonnak, hogy a harangtornyot és az óratornyot ne romboltassa le, így legyen miért felmenni a hegyre, és beülni egy kis beszélgetésre és italra az ő vendéglátóhelyükre.
A várhegyre nemcsak turisták, hanem helyiek is szívesen mennek friss levegőt szívni. Hogy minél tovább élvezhessük a város szívében élő zöld környezetet, ereszkedjünk le a kék turistajelzésen. Ezen a várkertbe (Burggarten) érünk. Útközben is akadnak szép szobrok, szökőkutak és játszóterek. A város bővelkedik az élménydús, árnyas játszóterekben. A szülők útvonal-tervezését kifejezetten ezeket a helyeket feltüntető térképpel könnyítik meg. A várkertben feltétlen pihenjünk meg a város számos parkja közül a legkülönlegesebben: ez nem más, mint a 2006-ban helyreállított Orangerie, azaz narancsliget.
Ezután a várkapun ünnepélyesen átlépve a város legélénkebb részébe érünk. Grazban nem sok információt találunk az épületekre helyezett műemléktáblákon. Akit érdekel a történelem, annak itt a kapualjban érdemes kicsit elidőznie, mert a Burgtor falán bővebben olvashat a témában. A másik fal, amely a stájer történelemről szól, a közelben magasodó dóm déli fala, amely monumentális műalkotásként tárja elénk a helyiek 15. századi viszontagságait. Rögtön emellett áll a másik hatalmas látványosság: II. Ferdinánd császár mauzóleuma. Azért választotta Grazot nyughelyül, mert Belső-Ausztria uralkodójaként itt élt. Művészettörténeti szempontból ez a legjelentősebb Habsburg síremlék, bár kívülről nem is sírnak gondolná az ember.
Fotó: Kranz Nikoletta

 

Azért éppen innen érdemes megközelíteni a belváros közepét, mert a főutcáról induló utcák olyan zegzugosak, a keskenyek pedig úgy elrejtőznek az épületek között, hogy másképp szinte lehetetlen megtalálni a város legbájosabb látványosságát: a harangjátékot. Ide délelőtt 11-kor, délután 3-kor vagy este 6-kor érdemes érkezni. Akkor kinyílik a harangjátékot rejtő ház ajtaja, és elkezdődik az előadás! A dallam és a figurák tánca nem bonyolult, mégis olyan hangulata van, ami egészen rabul ejti az embert, és le sem bírja venni a szemét a népviseletben táncoló párról.
A harangjáték környékét „Bermuda háromszög” néven emlegetik. Lehet, hogy hozzám hasonlóan nehezen tájékozódó turisták nevezték el, de valószínűleg inkább arra utal a név, hogy a zegzugos utcák kávézói, sörözői, cukrászdái és szebbnél szebb csecsebecséket kínáló boltocskái könnyen maradásra bírják az embert. Nem feltétlenül a legfeltűnőbb kerthelységben érdemes beülni egy kóstolóra! Nekem legalábbis a harangjáték előtti kávézó kevésbé tetszett, mint a közeli mellékutca egyik kis helyének kedvessége és ízei.
Mindenképp csodáljuk meg a főtéren a városházát, és a teret díszítő többi épületet, különösen azt, amelyiknek tetőtől talpig festve van a fala! A téren közepén a szobornál pedig adózzunk János főherceg emlékének, aki sokat tett azért, hogy a város mai pompája megszülessen. Emlékül tehetünk mi is egy lakatot a szintén róla elnevezett hídra (Erzherzog Johann Brücke).
Ha még múzeumlátogatásra is marad időnk és energiánk, térjünk be a Herrengasse-ról nyíló Landeszeughaus-ba. Érdemes megtanulni ezt a szót vagy legalább felismerni ezt a feliratot, mert ezen a helyen mintegy 30.000 különféle páncélt és egyéb fegyverzetet találunk. Lenyűgöző, hogy milyen minimális karbantartással ilyen jó állapotban maradt a gyűjtemény, mely eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a város lakossága támadás esetén azonnal felfegyverezhető legyen.
Stájerország szíve, Graz számos díjat kapott már kulturális értékeiért, ódon és modern építészetéért, valamint hangulatáért. A kirándulás és a régi emlékek megismerése után pihenjünk egyet a város legizgalmasabb pontján, a Mura-szigeten, ami nem más, mint a sebes folyó közepén működő kávézó. Az óriáskagyló űrkorszakra emlékeztető enteriőrt rejt, a gyerekek pedig mászókázhatnak és csúszdázhatnak addig egy jót a játszóterén.
Grazba azonban akár egynapos kirándulást is tehetünk, hiszen Magyarországról könnyen megközelíthető. Ám annak sem kell lemondania a kirándulás-városnézés kombinációról, aki csak rövid időt tölt a városban.
A város minden kincsének felfedezésére érdemes legalább négy napot szánni. Így eljuthatunk a központtól távol eső obszervatóriumba, a város másik szélén álló szemet gyönyörködtető Eggenberg kastélyba és annak asztrológiai parkjába is, felüdülésül pedig a város bármely fürdőjében felfrissülhetünk – még akkor is, ha kerekesszékkel érkezünk ide.

Hol szállj meg?Hotel-Hostel AO Hauptbahnhof 

Mi itt szálltunk meg, amikor még csak nyaralni jöttünk. Olcsó, de tiszta és kényelmes, a belváros innen akár gyalog is könnyen megközelíthető, és a közeli főpályaudvar, valamint az előtte húzódó főútvonal zaja az arra nyíló szobák nyugalmát sem zavarja. A személyzet kedves és segítőkész.
Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free photo slideshow generated with Smilebox