Gasztrotúra,  Kultúra

Sagre, Sagre… 8 olasz úti cél ínyenceknek

Megosztom

Hazai gasztronómiai fesztiválokról már volt szó. Nézzük, hogy a nagyvilágban merre érdemes elindulni, ha egy kis kulináris kalandozásra vágysz!


Nem is kérdéses, hogy a világon az egyik legkedveltebb és legjobban ismert konyha az olaszoké. Bármelyik régiót is választod, nem foghatsz mellé! Olaszországban szinte minden étel helyi specialitás. Minden tartomány, város, falu, sőt háztartás büszkén vallja, hogy a saját konyhája a legjobb. 🙂

1. Nápolyban, a pizza őshazájában minden szeptemberben hatalmas Pizzafesztivál várja a külföldi és helyi ínyenceket, akik a pizzakészítés csínját-bínját is elleshetik.

2. Emilia-Rogna régióban a gasztronómiai fellegvára kétség kívül Bologna, ahol mindennek az alapja a balzsamecet. 🙂 A környék gazdag fekete szarvasgombában is. A Bologna környékén termesztett burgonya a legjobb Olaszországban, a neki szentelt fesztivált szintén októberben rendezik meg.

3. A fehér szarvasgomba hívei Piedmont felé vegyék az irányt, Albaban rendezik meg minden év októberében a Fehér Szarvasgomba Fesztivált. A helyi sütőtök fesztivál is immár 20 éves múltra tekint vissza.

4. Elba szigetén október végén az újbor mellett minden a gesztenyéről szól. A helyi árusoknál megkóstolhatjuk a gesztenyéből készült tésztákat, kenyereket, süteményeket, likőrt és sört, miközben vastag levélszőnyegen sétálunk, mintha az őszi erdőben járnánk.

5. Peruggia a csokiimádók Mekkájává válik október közepén. 9 napig a várost édes csokoládé illat lengi be. A sok kóstolgatás mellett természetesen lehetőség van a csokoládékészítés fortélyainak elsajátítására is.

6. Cremona szintén az édesszájúak paradicsoma októberben, a nugát és édesség fesztiválon annak a középkori esküvőnek a hagyományait elevenítik fel, amelynek alkalmából először készítették el a torrone nevű nugátot.

7. Toszkána sem maradhat ki a felsorolásból, számtalan gasztronómiai fesztiválon vehet részt, aki ősszel keresi fel ezt a vidéket. Míg szeptember főleg a borról szól, addig az október és a november sokkal mozgalmasabb: olívaszüret (Prato), szarvasgomba (Pisa), gomba, gesztenye (Firenze, Siena) és tintahal (Livorno) fesztivál. Igazi különlegesség a középkori toszkán hagyományokat idéző vaddisznó fesztivál (Suvereto).

8. Lavagnaban idén hatodik éve tartják meg a Pesto fesztivált, melyet egyben a pesto összetevőinek is szentelnek. Szintén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..