privát adatok megvédése utazáskor
A napokban olvastam egy kanadai hölgy esetét, aki telefonhívást kapott egy vadidegen férfitól, aki a telefonban az összes személyes adatát felsorolta és még azt is elárulta, hogy azt is látja, hogy a hölgy épp mit csinál a laptopján. A hölgy nem sokkal azelőtt érkezett haza egy utazásról, ahol használta a laptopot és a szállodai WiFi-t. Manapság amikor az okostelefon állandóan kéznél van, szinte az első amit becsomagolunk pedig a laptop és a tablet, nem is kérdéses, hogy vadászunk a WiFi-re bármerre járunk. Sőt egy felmérés szerint, az utazók igen nagy része a szálláshely keresésekor figyelembe veszi, hogy az adott szálloda szolgáltatásai között szerepel-e ingyenes WiFi.

Privát adatok megvédése utazáskor? Ki gondol erre, amikor nyaralni készül… A fenti eset azonban elgondolkoztatott, hiszen jómagam is szívesen élek az ingyen WiFi lehetőségével. Mennyire biztonságos ezeknek a hálózatoknak a használata? Mennyire vagyunk kitéve az adathalászok kénye-kedvének? Milyen óvintézkedéseket  tehetünk, nehogy áldozatokká váljunk? Kérdéseimmel Fülöp Károlyt, a Számtechnikust kerestem meg. Biztos voltam benne, hogy tőle érthető válaszokat kapok a kérdéseimre.

Így óvd meg a privát adataidat utazáskor

 

– Hogyan óvhatjuk meg a privát adatainkat utazáskor?

Ha őszinte akarok lenni, akkor összeveszett bennem az informatikus meg az utazó. Erre a legegyszerűbb válasz, hogy el sem viszed magaddal. 🙂 Persze sokszor nem megoldható. Az első és legfontosabb, hogy ne veszítsük el tárgyainkat. Ha szállodában van széf, használjuk amikor valami aktívabb pihenésen veszünk részt és nem lesz szükség telefonunkra, egyéb eszközünkre.

– A legtöbb szálláshely szolgáltatásai között szerepel a WiFi. Mire figyeljünk oda, ha a hotel, étterem vagy más nyilvánosan elérhető WiFi-t szeretnénk használni?

Ha ismét az informatikus bújik ki belőlem, akkor elmondom, hogy az összes ilyen hálózat bizony nem megbízható. Egy nyilvános WiFi-n bármikor ellophatják nemcsak a jelszavaidat, de az egész adatfolyamot, vagyis mindent. Milyen oldalakat nézel, kinek írsz levelet. Persze ha adnak egy jelszót WiFi-hez, akkor egy fokkal jobb lehet a helyzet, de sokszor ez annyira nyilvános, hogy ki is van írva. Egy jobb szálláson valószínű nem kell ettől tartanod, de repülőtér nyilvános WiFijén maximum menetrendeket meg térképet nézegetnék.

 

Ingyenes vagy fizetős wifi?

Ezek szerint van különbség fizetős és ingyenes WiFi között biztonság szempontjából?

Ha az előzőeket végiggondoljuk, nincs. Különbség akkor van, ha a fizetős WiFi-t komolyan is gondolják, tehát amikor kapsz egy jelszót, akkor nem valami egyszerű, mondjuk Szállodaneve_1234 a jelszó. Ebben az esetben feltételezhetjük, hogy valaki nem azzal foglalkozik, hogy figyeli az internetforgalmat és azt monitorozza.

– Mégis, akkor mi a tuti megoldás?

A tuti a mobilnet. Persze külföldön elég borsos lehet az ára, bár az EU törekszik arra, hogy minél olcsóbb legyen. Ekkor van a leginkább biztonságban a saját adatunk. A mobilnetet sokkal macerásabb lehallgatni és nem ugyanazon az adatfolyamon osztozol másokkal.

– Lehet, hogy nagyon naiv kérdés, de számít-e, hogy okostelefont vagy laptopot használunk?

Igazából nem. A WiFi azonos elven működik. A különbség annyi, hogy a számítógépedbe megérheti betörni, de szerény véleményem szerint ott bőven elég ha az adatfolyamodat olvassák el. Persze ezek mindig a legrosszabb esetek, senkit sem szeretnék eltántorítani, azonban nem árt ha ismerjük korlátainkat.

– Mit tanácsolsz, milyen óvintézkedéseket érdemes tennünk adataink biztonsága érdekében?

1. Az okos eszközeinken állítsuk kézi frissítésre leveleinket, ezzel sokat spórolhatunk az adatroamingon.

2. A nyílt WiFi keresést és automatikus kapcsolódást is kapcsoljuk ki, így nem kapcsolódhatunk véletlenül idegen hálózatra és ha még a levelezés automatikusan is szinkronizálódik, akkor sem hagyunk esélyt hogy “lehallgassanak” minket.

Köszönöm az interjút és a hasznos tanácsokat!