nyaralás kismamaként
Utazás családdal,  Utazás gyerekkel

Nyaralás kismamaként – Erre figyelj a babád és saját magad védelmében!

A nyaralásról, az utazásról akkor sem kell feltétlenül lemondanod, ha gyermeket vársz. Néhány dologra azonban érdemes tekintettel lenned, mielőtt pocakosan vágnál neki a nagyvilágnak. Különösen akkor, ha repülőgéppel kelsz útra. (nyaralás kismamaként))

Kismama vagy és repülőn utaznál?

Az első, és talán legfontosabb, hogy érdemes — esetenként elengedhetetlen —kikérned a szülész-nőgyógyász szakorvosod véleményét arról, szabad –e repülőre szállnod. Ha valamilyen kockázati tényező áll fenn, — például magas a vérnyomásod, hajlamos vagy a trombózisra — érdemes megfontolni, megéri –e kockáztatni. Ám ha az orvosod mindent rendben talál, bátran útra kelhetsz.

Már ha a terhességed nem túl előrehaladott.

Ugyanis jó, ha tudod, hogy a várandósság utolsó heteiben — általában a 34. vagy 36. héttől — a légitársaságok már nem vállalják a kismamák szállítását. Sőt, rendszerint már az ezt megelőző hetekben – általában a 28. héttől – orvosi igazolást is kérnek tőled. Ez a dokumentum – a kezelőorvos aláírása és pecsétje mellett – tartalmazza a várandósságodra vonatkozó legfontosabb adatokat, így azt, hogy egy vagy több magzat növekszik –e a méhedben, a terhesség hányadik hetében leszel az oda- illetve visszaút idején, és hogy mikorra várható a gyermeked világra jövetele. Az orvosodnak arról is nyilatkoznia kell, hogy a várandósságod komplikációmentes. Ennek hiányában bizony előfordulhat, hogy nem engednek fel a gépre.

Az orvosi konzultáció és az igazolás beszerzése azonban önmagában kevés.

Erre figyelj a babád és saját magad védelmében!

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhasd a babát és persze magadat is, jó, ha néhány dologra kiemelt figyelmet fordítasz.

A nyaralásra a legideálisabb a második trimeszter időszaka. Ilyenkor már nagyon kicsi a vetélések kockázata, rendszerint a reggeli rosszullét, az émelygés is a múlté, ugyanakkor a növekvő pocak még nem akadályoz a szabad mozgásban. Ha teheted, erre időzítsd az utazás időpontját.

Ahhoz, hogy komfortosan érezhesd magadat a gépen, célszerű kényelmes ruhába bújnod. Mivel más és más hőfokkal találkozhatsz a terminálban, a gépen, illetve a szabadban, a legjobb, ha rétegesen öltözöl fel.

Ne feledkezz meg a folyamatos folyadékpótlásról sem! A szénsavmentes ásványvíz talán a legtökéletesebb választás.

Még egy fontos dolog, amiről semmiképp se feledkezz meg! Az órákon át tartó egyhelyben ülés rossz hatással lehet a vérkeringésedre. Épp ezért, bármilyen csábítónak is tűnik az ücsörgés, legalább óránként mozgasd át a végtagjaidat, és sétálj kicsit a fedélzeten! Még nagyobb biztonságban lehetsz, ha kompressziós zoknit vagy harisnyát húzol a lábaidra.

Felkészültél?

Akkor nincs más hátra, mint hogy pihenj, élvezd a nyaralást, hogy feltöltődve, energiával telten vághass neki életed legnagyobb kalandjának, az anyaságnak.

 

Ne feledkezz meg az utasbiztosításról sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..