5 tipp Héda Veronikától, a Gyerekekkel Csavargó bloggerétől

Nyári szünet Budapesten? Kösz, de nem! – vágjuk rá a legtöbben kapásból, hiszen a forró betonzsungelből mindenki menekül, akinek van hova. Nekünk viszont idén több okból kifolyólag is úgy alakul a nyarunk, hogy az egyhetes nagymamalátogatást leszámítva az egész vakációt Budapesten töltjük. Így már tavasszal elkezdtem magam hozzászoktatni ahhoz az eleinte bizarr gondolathoz, hogy a nagyvárosi nyár is lehet kalandos, és bőven lesz mit felfedeznünk a lakóhelyünk környékén is. És képzeljétek, ez a fejben való átállás annyira jól sikerült, hogy már július van, és nem hogy egyáltalán nem sajnálom magunkat az utazásmentes nyár miatt, de kifejezetten élvezem az otthonnyaralós napjainkat! Ha ti is főleg Budapesten vakációztok, ne csüggedjetek: 5 pontban összeszedtem nektek, miket érdemes szerintem betervezni a kisgyerekes városi nyárba!

Így éld túl a nyarat a nagyvárosban gyerekkel – 5 tipp

1. Fedezzetek fel új játszótereket!

A játszóterezés minden kisgyerekes család számára alap, sőt gyakran már kifejezetten unalmas, túlságosan is megszokott időtöltés. De mi van azokkal a játszókkal, amik nem a közvetlen közelünkben vannak, hanem akár néhány kerülettel odébb? Amikről hallottuk valakitől, hogy felújították, és gyönyörű lett, de eddig sosem volt időnk kipróbálni… Hát most itt az idő! Ha más nem, az újdonság varázsa biztosan lenyűgözi a gyerekeket egy délelőtt vagy délután erejéig.
Mi így jutottunk el például az Orczy kertbe, az Olimpia parkba és a 13. kerületi Bóbita Irodalmi Játszótérre, de a bakancslistánkon szerepel még a csúszdapark és a Vuk játszótér a Gellért-hegyen, illetve a Naphegy téri Pom Pom és a Nehru parti játszó is, hogy csak néhányat említsek.

2. Menjetek ki a zöldbe piknikezni!

A nyugodt, harmonikus együttléthez és feltöltődéshez sokszor nem is kell más, csak egy pokróc, egy kis elemózsia és innivaló, esetleg egy labdával és egy buborékfújóval kiegészítve. Tapasztalatom szerint a gyerekeknek sokszor még a játszótér épített, megkreált világára sincs szükségük, hogy jól elszöszmöteljenek, ha kivisszük őket a zajtól, forgalomtól mentes zöldövezetbe. Sőt, itt lehet csak igazán jól megfigyelni a hangyák vonulását, a veréb ágról-ágra szökkenését, vagy a fák hajladozását a szélben. Egyszerű dolgok, mégis csodát tesznek mind a gyerek, mind a szülő idegrendszerével: a kevesebb inger, a lassú ritmus, a természet békéje mindannyiunkat kiegyensúlyozottabbá tesz. Úgyhogy irány a Margitsziget, a Normafa, vagy egy nagyobb park, ahol el lehet terülni egy fa árnyékában és hallgatni a természet hangjait!

3. Olvassatok mindennap!

Gondolom, nem csak nálunk rövidülnek nyúlfarknyira az esti mesék az évközbeni taposómalomban, hiába szeretünk olvasni… A nyári szünet ezt is megoldja: végre van idő elővenni a vastagabb könyveket, és felolvasást tartani a meseregényekből – nem csak elalvás előtt! Mi egy esős júniusi napon feltankoltunk a könyvtárban a nyárra, így jelenleg több kötet Geronimo Stilton és Rumini vár elolvasásra. És a legjobb, hogy haladunk is velük, sőt az elsős lányom magától is próbálkozik – minek várjon rám, amíg kiteregetek, ha magától is el tudja kezdeni a következő izgalmas fejezetet?

4. Készítsetek házi gyümölcsös desszerteket!

A mi családunk eléggé édesszájú, így állandó harcot vívok a gyerekeimmel, sőt legbelül saját magammal is, hogy mikor (ne) menjünk megint fagyizni, rétesezni vagy csak simán sütizni. Ha viszont mi magunk készítjük el az ínycsiklandó finomságot, rögtön kreatív időtöltés válik belőle! A gyerekek általában lelkesen kiveszik a részüket a közös munkából: méricskélnek, öntögetnek, kevergetnek, és persze kóstolgatnak… A nyári idénygyümölcsök széles választéka kifogyhatatlan repertoárt biztosít, és a habkönnyű, sütés nélküli desszertek, házi gyümölcsfagyik nagyon jól fel tudják dobni a forró délutánokat. Ráadásul ha mi magunk készítjük a fagyit, odafigyelhetünk arra is, hogy a boltinál/cukrászdainál egészségesebb, helyi összetevők kerüljenek bele: kísérletezhetünk cukormentes változattal is, hiszen az érett gyümölcsöktől úgyis elég édes (vagy épp kellemesen savanykás) lesz a végeredmény – úgyhogy lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhatjuk literszámra!

5. Próbáljatok ki új járműveket!

Sikló, kisvasút, fogaskerekű, hajó… Végre itt az alkalom, hogy a „hogyan jussunk el minél gyorsabban A pontból B-be” kérdés átalakuljon „mivel jussunk el minél szórakoztatóbban A pontból bárhova” kérdéssé! A BKK hajójáratai a Kopaszi-gát és a Rómaifürdő között elérhető áron. Gyönyörű panorámától övezve szállítják az utasokat, csak a menetrendet érdemes figyelni, mert nem járnak olyan sűrűn, mint a metró… De ha ti inkább bringával, rollerrel vagy épp futóbiciklivel szerettek suhanni, ajánlom a városligeti vagy az újpesti KRESZ parkot, ahol a közlekedés szabályait is gyakorolhatjátok!

Héda Veronika