Biztonság utazáskor,  Utazás

Ne kelj útra utasbiztosítás nélkül!

Megosztom

– Hogy az utazás valóban gondtalan legyen…

Az ünnepek alatt ért egy kisebb baleset, és még csak nem is síeltem! Ennek apropóján született a következő bejegyzés. Úgy gondolom,  a síszezon közepén pedig különösen aktuális a téma.

A statisztikák szerint a magyar utazók alig egyharmada köt biztosítást az utazás előtt, holott nem kis fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, ha előre gondolkozunk. A felmerülő magas költségekről nem is beszélve. Egy egyszerű fogfájás is kisebb vagyonba kerülhet. (Nem véletlenül virágzik Magyarországon a fogászati turizmus!) A feltételek természetesen biztosítótársaságonként változnak és jó ha tájékozódunk arról is, hogy mi nem tartozik a biztosítás hatálya alá. Tévhit, hogy az utasbiztosítás csak poggyászbiztosítást takar, ennél sokkal összetettebb szolgáltatásról van szó.

 

Az alapszolgáltatások közé tartozik:

 

– a segítségnyújtás, azaz telefonon rendelkezésre állnak a biztosító kollégái, akik segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak. Vagyis felvilágosítást kaphatunk, hogy a adott országban kihez kell fordulnunk (melyik orvossal, kórházzal van szerződése a biztosítónak); értesítik a hozzátartózóinkat; részben átvállalják a hozzátartózók kiutazásának vagy a korábbi hazautazásnak a költségeit.
klasszikus élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatás, a biztosító kártérítést fizet pl. törés vagy baleseti rokkantság esetén.
poggyászbiztosítás, azaz útipoggyászunk sérülése, elveszése, eltulajdonítása miatti kárunk megtérítése bizonyos összeghatárig.
– több módozat jogvédelmi szolgáltatást is nyújt, azaz gondatlanságból elkövetett bűncselekmény, szabálysértés esetén a meghatározott összeg erejéig a biztosító átvállalja a felmerülő ügyvédi, szakértői költségeket, illetve egyéb felmerülő költségeinket is átvállalja

photo: zcool.com.cn

Jó ha tudod!

– Vannak általános biztosítási szabályok, amelyek az utasbiztosításra sem érvényesek (ún. vis major esetek, mint az időjárási katasztrófák, háborúk, illetve azok a káresetek, amik saját gondatlanságunkból következtek be).
– Közeli úticélok és rövidebb tartózkodás esetén egyszerűbb módozat is elég lehet. Általában Európán túli utazások, illetve repülős utazások esetén szoktunk magasabb módozatot ajánlani. Ilyenkor nem csak a biztosítás díja, hanem természetesen a biztosítási értékhatárok is  magasabbak.
Poggyászbiztosítás alól kizárják az ékszereket, szőrméket, műtárgyakat. Általában sporteszközökre sem vonatkozik a biztosítás, de kivételek azért vannak. Esetleg felár ellenében igényt tarthatunk az extra szolgáltatásra. A fényképezőgép, kamera az utazás kötelező kelléke, ugyanakkor igen alacsony értékhatárig térít a biztosító az eltűnésük esetén. 

– A volt E111-es nyomtatvány, amit az Európai Egészségbiztosítási Kártya váltott ki, a tévhittel szemben nem váltja ki az utasbiztosítást. Csupán a külföldön történt megbetegedés, baleset esetén nyújthat megoldást. Több hátránya is van. Nem téríti az egyéb felmerült költségeket, nem nyújt asszisztenciát, nem biztosít poggyászkárra és hosszadalmas az ügyintézése.

Száz szónak is egy a vége. A biztosítás összege töredéke az utazás összköltségének és csak pár percet vesz igénybe a megkötése, melyet akár már mobilos alkalmazások segítségével is megtehetünk. Ezen tényleg nem éri meg spórolni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..