Berni légiutas-kísérőként dolgozik immár 5 éve. Így állandóan utazik. Úton van ha dolgozik, és úton van a szabadidejében is. Ennek megfelelően az utazótáskája állandóan készenlétben van. Igazából soha sincs teljesen kipakolva. 😉 Munkájának köszönhetően élt már Németországban, Olaszországban, Norvégiában, és most pár hónapja újra Németországban. Igyekszik a lehető legjobban megismerni az országot, ahol él. Élményeiről blogot ír, itt osztja meg fényképeit, videóit az érdeklődőkkel.

Mutasd a bőröndöd, megmondom ki vagy

– avagy gyakran utazók pakolási szokásai

 

Bemelegítésként kezdjünk néhány villámkérdéssel:

– Kedvenc helyed? Hú, az sok van! Nyáron voltunk Izlandon, hát az valami csodaország! Legutoljára ez varázsolt el nagyon.
– Hol jártál legutóbb? Otthon. 🙂
– Mi a következő úti cél a bakancslistádon? Sok helyre el kéne menni. Jó lenne valahová a “nyárba” is, de most nagyon vonzanak befagyott vízesések is. Meglátjuk, melyik jön össze előbb.
– Kit választanál útitársnak? A kedvesemmel mennék. Vele nagyon jól összeillünk, ugyanazokat a dolgokat szeretjük/nem szeretjük.
– Egyedül vagy társaságban? Kettesben, vele. 🙂 Régebben utaztam egyedül is, vagy kis (4 fős) családi/baráti társasággal. Egyedül sem rossz, de olyankor mindig hiányzott, hogy nem igazán van kivel megbeszélni az utazás közben átélt/látott dolgokat. Társasutazás szóba sem jöhet, nem szeretek alkalmazkodni, másokra várni. Mint például egyszer Firenzében egy kedves párocskára, akik direkt nem jöttek vissza a megbeszélt időpontra. Több órát elvesztettünk miattuk, és későbbi programpontok maradtak ki emiatt.
– Bőrönd vagy hátizsák? Korábban hátizsákos típus voltam, de mostanában bőrönddel utazom.

mutasd a bőröndöd_bernie

– Kiválasztottad az úti célt, lefoglaltad a repjegyet, szállást, kitaláltad, hogy mit akarsz csinálni. Mi a következő lépés?
Összeállítok egy útitervet, napokra bontva. Autót bérlek, ha kell. Más utazók ajánlásait, leírásait böngészem, hasznos tippek után kutatva. Helyeket keresek, ahol jókat lehet enni, kiderítem, hogy mik a helyi specialitások.

– Mi alapján döntöd el, hogy mit viszel magaddal?
Megnézem az időjárás-előrejelzést. Annak megfelelően pakolok. De azért bekerül egy-egy darab csak úgy, a biztonság kedvéért is.

– Van ellenőrzőlistád?
Ó, persze! Egy-két év tapasztalatai alapján bővült, most már végleges. Jó sok tétel van rajta, mert minden úttípushoz használható. Csak át kell futnom rajta, és az adott út igényei szerint pakolok.

– Milyen szisztéma szerint pakolsz a bőröndbe/táskába?
Minden kis rést kihasználok. Nem pakolok „levegőt”. Ha viszek magammal másik cipőt, azt például megtömöm zoknikkal, stb. stb. Ha viszem a laptopot, akkor azt felülre teszem, hogy a biztonsági ellenőrzésnél gyorsan és könnyen ki-, és be lehessen tenni a táskába. Folyadékokat is vagy felülre, vagy a kézitáskába, ahol könnyen elérem. Amúgy pedig mindent oda, ahova éppen passzol, lényeg, hogy ne legyenek rések, ne legyen levegő.
Egyébként a ruhákat felgöngyölve rakom be a táskába. Egyrészt helytakarékosabb, másrészt (tudom, elsőre nehéz elhinni de) nem gyűrődnek annyira össze a ruhák, mintha hajtogatnám és betenném a táskába. Ez a szokásom még „hátizsákos koromból” maradt meg, de ami egyszer bevált, azon miért változtassunk, nem igaz?!

– Mi volt a legnagyobb csomagolási baklövésed?
Egyszer véletlenül nem vittem magammal fehérneműt. Akkoriban olyan helyen laktam, ahol nem tudtam őket csak zacskókban tartani. És az egyik zacskóból átraktam az útra szükségeseket egy másik zacskóba. Siettünk, és a kapkodásban annyit volt a kezemben a zacskó, hogy a végén végül mindkettő otthon maradt. Mikor megérkeztünk (egy kis faluba), ott vettem észre, hogy nincs nálam semmi. Fehérneműbolt persze nem volt, a helyi ABC-ben keresgéltem, és találtam végül nagymama stílusú dolgokat. Ma már jót mosolygok ezen, de akkor azért nem találtam viccesnek. (Zacskó helyett jó megoldás lehet a bőröndbe való fehérnemű tároló táska is)

– Mi az a 3 dolog, amit mindig magaddal viszel?
Csak 3??!! Útlevél, jogsi, pénz, telefon…

– Hogyan változtak a pakolási szokásaid az utazásaid során?
Feleannyi dolgot viszek magammal, mint „kezdő” koromban.

– Van olyan dolog, amit eleinte mindig elpakoltál, de rájöttél, hogy fölösleges?
Fölösleges csak olyan értelemben volt valami, hogy túl sokat vittem belőle. Például pólót, vagy egyéb ruhadarabokat. A fele cucchoz hozzá sem nyúltam az út során, csak cipelni kellett. Ma, ha összerakom a ruhákat, amit vinni szeretnék, kirakom az ágyra, majd a felét egy laza mozdulattal vissza is teszem a szekrénybe.

– Hogyan készülsz fel egy hosszú repülőútra? Mi kerül ilyenkor a kézitáskádba?
Iratok, pénztárca. Fogkefe, fogkrém. Rágó. Fájdalomcsillapító is mindig van nálam. Egy napi váltás fehérnemű, ha a táskám feladott poggyászként megy. Ha nem, akkor ez sem. Esetleg valami olvasnivaló. Ez általában az útikönyv, és az útiterv, amit összeállítottunk. Toll, hogy le tudjuk írni, ha valami még eszünkbe jut.

– Zárszóként egy tanács az olvasóknak
Utazzatok! Sokat! Bárhová! Mert nem az tud valamicskét, aki sokáig él, hanem aki sokat utazik. Ez a török közmondás a mottóm.

Utazási élményekért és beszámolókért olvassátok Berni blogját és kövessétek Facebook-on is! Az utolsó bejegyzése igazán közel áll a szívemhez, hiszen a szülővárosomról szól. 🙂

 

Gyakran utazol? Profi módjára pakolsz be a bőröndbe? Szívesen megosztanád a többiekkel is a bevállt praktikákat?

Jelentkezz és mutasd a bőröndöd!