Amikor régi vagy épp új ismerőseim arról kérdeznek, hogy mivel foglalkozom és elárulom, hogy utazási tanácsadóként segítek másoknak abban, hogy megszervezzék utazásaikat, szinte minden egyes alkalommal elhangzik a fenti kérdés. Aztán amikor elakadnak a saját nyaralásuk megszervezésekor, általában eszükbe jutok. Miért?

1. Egyrészt az online rendszerek a különleges igényeket nem tudják kezelni. 4 tagú családunk nyaralásának előkészítésekor ebbe magam is belefutottam. 2 fő felnőtt + 1 fő gyermek + 1 bébi kombinációt szinte sehol nem tudtam megadni. Mindenképp fel kellett vennem a kapcsolatot az utazási  irodával vagy közvetlenül a szálláshellyel.
2. Nincs helyismeretük, így nem tudják eldönteni, hol érdemes szállást foglalni az adott városban vagy üdülőhelyen. (Ebben nyújt segítséget a nemrég indított szállásfoglalási útmutató sorozatom). 
3. Nincs türelmük vagy idejük a több száz vendégértékelést átnézni. Ezek többsége általában nem is magyar nyelvű…
4. A már lefoglalt szállást, repülőjegyet, utazást módosítani kell. Ezt méregdrága díjszabású telefonálással, levelezgetéssel, többnyire angol nyelvű ügyfélszolgálaton tehetnék meg.
Ilyenkor ugye jól jön a segítség. Utazási tanácsadó vagy utazási iroda segítségét igénybe venni tanácsos,
– mert nem csak időt spórolsz meg, azaz az általad megadott szempontok alapján leszűkített ajánlatokat kapsz, több száz alternatíva helyett;

– és bár az utazásszervezők profitorientált vállalkozások, mivel kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, évekre visszanyúlóan együttműködnek a szolgáltatókkal, nagyobb tételben “vásárolnak”, így többnyire kedvezőbb árakat érnek el, mint az utas maga. 

– Arról nem is szólva, hogy módosítás vagy lemondás esetén is sokkal egyszerűbb dolgod van, hiszen egyetlen embert kell értesítened és nem neked kell a különböző szolgáltatókat hívogatnod és idegen nyelven megértetned magad.

A Turizmus Online tegnapi számában írtak a Huffington Post kutatásáról a fenti témában. És olyan megnyugvás töltött el a cikket olvasva. Mert ez is alátámasztja, hogy igazam van és igenis szükség van utazási irodákra. Természetesen körültekintőnek kell lenni. Ha ismeretlen irodáról van szó, ha túl kedvezőek az ajánlatok, ellenőrizd, hogy az adott iroda rendelkezik-e a megfelelő engedéllyel!


Hallgass rám és spórolod meg magadnak a fölösleges köröket, következő utazásod megszervezését bízd rám!