A tudatos utazó alaposan felkészül az utazásra, tisztában van a jogaival és nem feledkezik meg a saját felelősségéről sem. Utazáskor, kiránduláskor számolnunk kell a környezetre tett hatásokkal is és lehetőségeink szerint csökkentenünk kell az esetleges károkat. Gondoltad volna, hogy már a bőröndbe való pakoláskor tehetsz a környezetszennyezés ellen? A válasz rém egyszerű. Legyél zöld hős! Keresd a környezettudatos megoldásokat.

Azaz, utazáskor és csomagoláskor is kerüld az eldobható termékeket! Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

#1 – Fedélzeti flakonok

Ésszerű ötletnek tűnik, a dorgériákban található kis kiszerelésű kozmetikumok beszerzése utazás előtt, hiszen minden hely számít a bőröndben és az sem mindegy, milyen nehéz, amit cipelned kell. Első ránézésre ezek a termékek még csak nem is tűnnek drágának, pár száz forint.

Tavaly nyáron a Tudatos Vásárló oldalán jelent meg egy cikk arról, hogy mennyivel drágábbak a kis kiszerelésű kozmetikumok és a sok kicsi sokra megy elvén, több szemetet is termelsz, ha ilyeneket vásárolsz. (Ha érdekel ez mennyire csalóka, olvasd el a cikket)

fedélzei flakon szett

MEGOLDÁS: Szerezz be egy fedélezti flakon szettet. Mert,

  • kevesebbet szemetelsz, mivel nem dobálsz el sok kiürült flakont egy nagy helyett;
  • hosszútávú befektetésként pénztárcakímélő megoldás;
  • nem kell lemondanod a kedvenc termékeidről, viheted magaddal;
  • garantáltan megfelel a légitársasági előírásoknak.

#2 – Kulacs

Nem is kérdés mennyire fontos a mindennapokban is a hidratáltság, utazáskor pedig különösen oda kell figyelni erre. Sokszor a legegyszerűbb egy palackos víz vagy üdítő beszerzése menet közben, ugye?

Van ennél környezetkímélőbb és nem utolsó sorban olcsóbb megoldás is. Az már kiderült, hogy a kis kiszerelésű kozmetikumokért kb. háromszoros árat fizetsz.

Ha kis üdítő helyett literest veszel és kulacsba töltöd, akkor egy négy fős család éves szinten meg tudja spórolni két kulacs árát a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint. Ami viszont még ennél is fontosabb, ha kulacsot használsz, sokkal kevesebb szemetet termelsz!

Ha repülővel utazol, akkor pedig nagyon szigorú szabályozás vonatkozik a fedélzetre felvihető folyadékokra. Gondolj csak bele, mennyibe kerül egy fél literes ásványvíz a reptéren.

vapur feltekerhető kulacsMEGOLDÁS: újratölthető kulacs. Az üres kulaccsal a táskádban simán átmehetsz a biztonsági ellenőrzésen, utána pedig feltöltheted csapvízzel. A Vapur feltekerhető kulacsaival ráadásul helyet is spórolsz a táskádban, hiszen nem kell az üres kulacs nem foglal helyet.

#3 – Újrahasználható ételtasakok és szendvics csomagolók

Ha gyerek(ek)kel utazol az egyik legfontosabb megoldandó probléma az evés/etetés házon kívül. Nehezítsünk a terepen: Mindezt olcsón és kímélve a környezetet.

A legkisebbeknek kínál megoldást a Squiz újrahasznosítható ételtasak, melyben az otthon elkészített bébipapit, joghurtot, gyümölcspürét egyszerűen magaddal viheted. A tasakokat akár 50 alkalommal újra töltheted.

A nagyobbakat hosszú utazás alatt nasizással jól le lehet kötni. Mi erre is találtunk újrahasznosítható megoldást. Nagy kiszerelésben megveszem a ropit, perecet, kekszet és kis ételtároló dobozokba vagy Snack’n’Go újrahasznosítható tasakokban szortírozva adagolom a gyerekeknek, akárcsak az előre felszeletelt répát, almát egyéb gyümölcsöt. Ebben az is jó, hogy befolyásolni tudom, mennyit ehetnek belőle. 😉

#4 Mosható úszópelenka

Itt a tavasz, egyre több család megy wellnesezni. Ha csecsemő, bölcsis korú gyerkőc van a családban, a bőröndbe bekerül egy csomag úszópelenka is.

Tudtad, hogy a veszélyes hulladék közel 30%-a eldobható pelenka?
Tudtad, hogy szeméttermelés nélkül is használhatsz úszópelenkát?

MEGOLDÁS: Bizony, létezik mosható úszópelenka is, ami
– nem műanyag, így a baba popsija nem izzad bele, amikor nem a vízben van;
– nem termel szemetet;
– pénztárcabarát, hiszen elég belőle 2 darab és ha a babád kinőtte, használhatja a tesó vagy eladhatod.

mosható úszópelenka

Válassz mosható úszópelenkát és tegyél azért, hogy kevesebb legyen a strandokon a szemét!

Te zöld hős vagy? Keresed a környezettudatos megoldásokat utazásaid során? Írd meg nekünk!