Utazás családdal,  Utazás gyerekkel

A legjobb könyvek gyerekeknek utazás idejére

Utazni remek dolog, a gyerkőcök is imádják, de nagy fejtörést okoz, mivel foglaljuk le a hátsó sort, míg célba érünk. Gyermeke válogatja, mivel tudjuk elütni az időt a járművön. Míg egy nagyobbal már lehet barchobázni, fejtőröket játszani menet közben, addig egy ovis vagy bölcsis figyelmét nagyobb falat hosszabb távon, ilyen helyzetben megszerezni. Erre nagyszerű választás a könyv.

Hálás vagyok, hogy mindkét gyerekemnek sikerült átörökíteni a könyvek és olvasás szeretetét. Így nálunk nem is kérdéses, hogy könyv is kerül a hátizsákba, ha útra kelünk. Sokkal nagyobb fejtörést okoz, hogy melyik kötetre essen a választás. Szerencsére van miből válogatni. Sőt a bőség zavara nehezíti meg a választást, ha új könyveket szeretnénk beszerezni. Ezért örülök nagyon, hogy rábukkantam a Kultúrgyerek gyerekkönyv webáruházra és a hozzá tartozó Facebook csoportra. Ez az a hely, ahol valódi segítséget kapsz, hogy a megfelelő könyvre essen a választás.

Megkértem Lengyel Szilviát, a Kultúrgyerek “anyukáját”, segítsen nekünk a legjobb könyveket beszerezni a következő utazáshoz.

A legjobb könyvek gyerekeknek az utazás idejére – Korosztályok szerint

Babáknak rengeteg pici kézre álló könyv közül választhatunk. Elsősorban olyat javaslok, ami feladatot is ad egyben, ilyenek a mozgatható könyvek. Kicsit más az élmény, ha simogatni is lehet, de akár zeneszóval is múlathatjátok az időt. Érdekesek lehetnek a szivacskönyvek is, de természetesen egyszerű leporellókból is bekészíthettek.

A 2-4 éves korosztály már kihajthatós könyvekből is válogathat, annak megfelelően mit szeret. Járműves, állatos, egyéb érdekességek, bőven van választék és a kukucskálás sokkal izgalmasabbá teszi az olvasást, mint amikor csak hallgatja a kicsi a felolvasást.

Nagy ovisoknak már úgy is lehet mesét olvasni, hogy esetenként nem látják az illusztrációt. Persze akkor kellően érdekfeszítő történetnek kell lennie, hogy biztosan elteljen fél óra nyugalomban. Ők maguk is nézelődhetnek, számukra is rengeteg izgalmas lapoznivaló akad. A nyitogatós könyvek ebben a korban is slágerek, egyre komolyabb tartalommal. Világűr, étkezés, emberi test, a sor végtelen. Ha mesélésre vágynak, jöhet egy kis móka, régi klasszikusok (népmesék), vagy mai írások. (Bartos Erika új sorozata nekem azért is személyes kedvencem, mert a város felfedezését is izgalmasabbá teszi – szerk.)

könyvek gyerekeknek utazás idejére

A kisiskolások esetenként már maguk is olvashatnak, amihez remek gyakorló kiadványok vannak. Szótagolós mesék, az önálló olvasás kezdetére néhány oldalas, laza szerkezetű, rövid mondatokból álló kalandok, gyakorlottabbaknak hosszabb regények, melyekben a párbeszédek előtt a szereplő arca is megjelenik. Az ifjúságnak gyakran már kiforrott ízlése van, Harry Potter, Rumini, Tündérboszorkány, Az osztály vesztese is menő lehet köreikben.

Szóval aki nem filmnézésben, tablet nyomogatásban gondolkodik és a gyerek még/már nem alszik útközben, annak sokféle szórakozást nyújthatnak a könyvek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..