Egészség

A turistaosztály veszélye: hosszú utazás és trombózis

Hallottál már olyan rémtörténetet, hogy valaki repülés után rosszul lett és meghalt? Ez sajnos nem holmi városi legenda. A hosszú utazás és a trombózis kialakulásának kapcsolata nem újdonság, a szakemberek már régóta felhívják a figyelmet a veszélyre. Aki érintett, valószínűleg konzultál az orvosával utazás előtt, ám annak is érdemes felkészülnie és megelőzni a trombózis kialakulását, aki nem beteg. Sajnos az utazási trombózis kialakulásának kockázata magasabb, ha valakinek genetikailag hajlama van a betegségre. Pánikra semmi ok, nem kell lemondani a világjárásról, elég a megfelelő lépéseket megtenni a megelőzés érdekében, például kompressziós zokni beszerzésével máris sokat tettél.

A hosszú utazás és a trombózis kapcsolata

A bevezetőben említett tragikus halálesetek oka leggyakrabban a tüdőembólia, ami a mélyvénás trombózis gyakori szövődménye. Röviden: vérrög képződik, mely a véráramba kerülve, a tüdő artériáját elzárja. (aki ennél tudományosabb válaszra kíváncsi, a Trombózisközpont oldalán talál segítséget.) Miért magas a trombózis rizikófaktora hosszú utazás alatt? A szakirodalom szerint a kérdés összetett:

  1. Az utazással kapcsolatos okok: a hosszú ideig tartó, kényszerű egy helyben ülés, kevés mozgás, a lábak lógatása, kevés folyadék fogyasztása, alkohol fogyasztása, stressz
  2. A repülőgéppel összefüggésbe hozható okok: száraz levegő, alacsony légnyomás
  3. Az utast érintő okok: korábbi keringési betegség, trombózisra való genetikai hajlam, nem régi műtét, terhesség, gyerekágy, lázas állapot, dohányzás, túlsúly

Bár a betegséget hívják turistaosztály betegségnek is (először hosszú repülőutak után figyelték meg a betegség kialakulását), nem csak a hosszú repülőút jelent kockázati tényezőt, ugyanúgy előfordulhat a betegség hosszú autóút vagy vonatos, autóbuszos utazás alatt is.

Hosszabb utazás = nagyobb rizikó

hosszú utazás és trombózis

1-2 órás repülőút esetén nincs ok az aggodalomra a szakemberek szerint. A 4 óránál hosszabb utazás során nő meg jelentősen a trombózis veszélye, sőt ezen felül 2 óránként további 20%-kal.

Gondoltad volna, hogy az sem mindegy, hol ülsz a repülőn? A tapasztalatok szerint az ablak mellett ülő utasok veszélyeztetettebbek. Ennek az oka rém egyszerű. Nem akarjuk az utastársunkat zavarni azzal, hogy felállunk, elmászkálunk a helyünkről.

Megoldás: megelőzés = kompressziós zokni

Azt hiszem ez örök igazság. Hosszú utazásra készülsz? Aggódsz, hogy érintett vagy az utazási trombózis kialakulásában? Tedd meg a megfelelő óvintézkedéseket indulás előtt! Ha már volt trombózisos betegséged vagy a fent felsorolt egyéb egészségügyi okok közül bármelyikben érintett vagy, konzultálj az orvosoddal!

Az alábbi tanácsokat tartsd szem előtt:

  1. Kényelmes, bő ruházatban, fehérneműben utazz, amelyik nem szorítja el a vérkeringésed.
  2. A nagyobb biztonság érdekében kompressziós zokni vagy harisnya viselése javasolt. —> ezt beszerezheted az Útipoggyász webáruházból is.
  3. Igyál sokat az utazás alatt, lehetőleg ne alkoholt. 4 óránként 1 liter folyadékbevitel javasolt.
  4. Amikor lehetséges, állj fel és sétálj egy kicsit, mozgasd át a végtagjaidat.

Kompressziós zokni utazáshoz

forrás:
https://www.keri.hu/oktatas/archiv/or0211.htm
https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/trombozishoz-vezethet-ha-a-repulon-az-ablak-melle-ul

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..