Utazás gyerekkel

Hogyan tudhatod biztonságban a gyermekülésben alvó gyereked útközben?

Ismerős a kép ugye? Beültök a kocsiba, alig elindultok, a gyerkőc pillanatok alatt elalszik. Majd előrebukik a buksija. Ez senkinek nem jó. Neki kényelmetlen, te emiatt aggódsz, folyton igazgatod. Fölöslegesen. Ráadásul nem is biztonságos. Jó lenne megtalálni a tökéletes megoldást ugye?

Autós gyermekülésben alvó gyerek – biztonságban van?

Amíg a gyerkőc kicsi, jól megtartja az ötpontos biztonsági hám a hordozóban. Egy jó gyerekülésben a nagyobb gyerekek is biztonságban vannak a kocsiban. Igen ám, de ők is simán elalszanak útközben.

kép: https://www.familiesonline.co.uk

Az én félelmem mindig az, hogy hirtelen fékezésnél a biztonsági öv megszorítja a gyerek nyakát. Lehet, hogy ez alaptalan és bizony a lenti képen látható kisfiú más miatt van veszélyben.

gyermekülésben alvó gyerek
kép: https://saferide4kids.com

Ebben a helyzetben egy esetleges ütközés során csúnyán megsérülhetne, különösen egy oldalsó becsapódás esetén, hiszen a feje az ablak felé billen.

Hogyan lehet biztonságban az autós gyermekülésben alvó gyerek?

Az autósülésben való alvás baromi kényelmetlen lehet, de egy hosszú utazás során vagy egy fárasztó nap végén az autó elrázza még a legrosszabb alvókat is.

A gyerekek csak abban az egyetlen egy esetben vannak biztonságban az autósülésben, ha a megfelelő a testtartásuk. Ezt úgy érheted el, ha a gyereket szinte odaszögezed az üléshez. Jó szorosan meghúzod a szíjakat, hogy szinte moccani sem tud.

Nem tudom, nálatok ez hogy van, az én gyerekeim ezt egy percig sem tűrnék…

Létezik akkor megoldás?

Sok kényelmi termék létezik a nyakpárnától kezdve a különböző pántokig. Ezeket, a kimondottan gyerekeknek készült megoldásokat találtam az Interneten:

Amiba alvópárna kocsiba – 2in1 párna és alvóska
Cardiff fejtartó – oldalról támasztja ki a fejet
Utazó fejpánt a Meskáról.

UPDATE: A képen látható, Meskán kapható CarMAGic fejpánt készítője, Mag Edit megkeresett a cikk megjelenése után. Egyáltalán nem állt szándékomban a CarMagicet rossz színben feltüntetni, ezért úgy tartom illendőnek, ha a cikket kiegészítem az általa leírtakkal. Edit megírta nekem, hogy a CarMagic fejpánt megtervezésekor maximálisan szem előtt tartotta a gyermekek biztonságát. Hivatalos engedélyt kért az ORFK Közlekedés Biztonsági Főosztályától, a Kormány Hivataltól és a Fogyasztóvédelemtől egyaránt a fejpánt forgalmazásához. Sokat tesztelte a terméket és orvosokkal konzultált, mire megszületett a mostani fejpánt, mely nem csúszik a gyermek nyakára, hiszen a gyereküléshez kell rögzíteni. A két oldalsó gumiszalagnak pedig van akkora rugalmassága, hogy egy esetleges ütközés során ne törje el a gyermek a nyakát. A fejpántokat Edit minőségi hazai és amerikai alapanyagokból készíti. Ha ez a fejpánt típus nyeri el a tetszésedet inkább ezt rendeld, mint az ebay-ről egy filéres vacakot.

A Pinteresten egész nagy gyűjtemény található a különböző autós párnákról.

Ezek közül azonban nem mind tartja meg a gyermeket a helyes pozícióban. A NapUp fejtámasz ötvözi a fenti példák előnyös tulajdonságait, nem csak biztonságos -többféle fej, nyak és mellkas töréstesztet is elvégeztetett a gyártó, sőt, oldalirányú ütközést is megvizsgáltatták és mind az amerikai US-FMVSS 213, NPMR-213 és az európai EU-ECER44 is tökéletesen biztonságosnak találták-, hanem kényelmes alvást is biztosít. Ez a fajta fejtámasz az ideális pozícióban tartja a gyermek fejét alvás közben az autóban, úgy, hogy nem zavarja a gyermeket, nem szorítja meg és hagy elég helyet ahhoz, hogy a szabad mozgása legyen a fejnek, nyaknak. (A NapUp fejtámaszról többet is olvashatsz.)

NApUp fejtámasz
NapUp fejtámasz

Őszintén érdekel a véleményed és a tapasztalataid. Ti hogyan oldjátok meg, hogy az autóban való alvás kényelmes legyen a gyerkőcnek? És biztonságos?

Kérlek töltsd ki az erről készített kérdőívet. Mindössze 5 rövid kérdésből áll és teljesen anoním. A kérdőívet itt találod: https://bit.ly/kerdoiv_fejtamasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..