Gasztrotúra,  Kultúra

4 dolog, amiért érdemes gasztrotúrát szervezni – 2. bor

Belátom, az előző bejegyzés erősen szubjektív és a csoki lehet csak nekem áll az első helyen, a bor sokkal több embert mozgat meg. Gomba módra szaporodnak a színvonalas borfesztiválok országszerte és egyre többen utaznak akár külföldre is, hogy egy-egy borrégiót felfedezzenek. Bár a csokoládévariációk száma végtelen a borfajtákkal szemben, egy borkóstoló sokkal alkalmasabb arra, hogy az adott régiót jobban megismerjük. A bor jó indok arra, hogy messzire utazzunk érte vagy akár csak piknikezzünk egyet valahol a közelben.

Ráhangolódás

A bakancslistámon szerepel egy alapfokú borkurzus elvégzése. Addig is amíg összegyűjtöm a tandíjra valót, Herczeg Ágnes és Pánczél Andrea nőknek szóló könyvét forgatom. A Borról Neked kimondottan nőknek szól, tippeket a “pincétől a hálószobáig”. Csak annyi szakkifejezést használnak a szerzők, amennyit nagyon  muszáj, így a könyv egy könnyed hangvitelű regénnyel is felér. Kézzelfogható segítséget kapsz, hogy mikor milyen bort válassz: mi való első randira, kinek milyen bort vigyél ajándékba, melyik bor ciki.

 

Ha a könyvnél kicsit intenzívebb élményre vágysz, nézz meg egy filmet! Kitűnő választás a hangulat megalapozásához a Bor, mámor, Provance. Gyönyörű provance-i táj, Russel Crowe, nekem ennyi is elég. 🙂

TOP3 Hazai borhotel

Fotók: https://crocus-hotel.gere.hu/

Ideje kimozdulni otthonról és megszervezni egy jó kis bortúrát. Irány Villány! A Crocus Gere Bor Hotel Resort & Wine Spa első perctől belopta magát a szívembe, a házban valóban minden a borról és a szőlőről szól. Ha figyelmesen körülnézel mindenhonnan szőlőmotívumok és -indák köszönnek vissza,  egyáltalán nem hivalkodó módon. Még a spa-ban is a szőlő játssza a főszerepet. Sajnos csak egy házbejáráson vehettem részt, de szerepel a bakancslistámon egy villányi hosszú hétvége!

A Balaton és a bor szintén remek párosítás! A Laposa Borhotel Badacsonyban 2010-ben elnyerte az év épülete díjat, azóta húz oda a szívem. Nincs útitársam, egyedül borozni meg nem olyan jó móka… Ki jön velem? 😉

Erdőbénye kis szeretni való falucska a Zemplénben, a Tokaji borvidék szívében. A Magita Hotel a nyugalom szigete, ahol falusi vendégszeretet hűvös borospince és kényelmes szobák várják a megfáradt vándort, mert a környék bizony bővelkedik látni- és felfedezni valóval.

Borfesztiválok

Kezdődhet a visszaszámlálás, hiszen a Bor, mámor, Bénye fesztiválig alig egy hónap van hátra, és a Budavári Borfesztiválig is kevesebb, mint hatvanat kell már csak aludni. 2015 legjobb boros eseményei közül csemegézhetsz a Borászportál gyűjteményében. Ugyan az év felén már túl vagyunk, akad program bőven. Arról nem is beszélve, hogy a szüreti szezon még hátravan!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..