Utazás,  Úti cél

Felejthetetlen romantikus hétvége? Gyere velünk Bécsbe!

Megosztom

Amikor romantikus utazásra gondolunk, általában Párizs, vagy Velence jut először az eszünkbe. Pedig ennél sokkal közelebb egy igazi mesevilág vár bennünket: Ausztria!

Aki járt már kora ősszel Bécsben és környékén a kedvesével, érzi, érti, miért javaslom ezt az úti célt. Abban a szerencsében volt részem, hogy egy szeptemberi hétvégén utaztam a császárvárosba, ahol engem is megérintett Bécs őszi romantikája. Szinte egy mesevilágban éreztem magam Schönbrunnban. Már ahogy közeledtünk a barokk stílusú épülethez, elfogott valami belső izgalom. A kastély belső termeiben éreztem a letűnt, díszes kor varázsát, ahogy az előkelőségek ott táncoltak, beszélgettek, díszes vacsorákon vettek részt, vagy ahogy az uralkodó család élte mozgalmas napjait. Mindig hittem abban, hogy a helyek is sugároznak magukból energiát. A hatalmas parkban sétálva lelassult az idő, igazi harmóniát éreztem magamban és magam körül. A zöld, a szobrok, a tavacska, a rózsalugas, a kastély különböző oldalai kívülről… lenyűgözött, bármerre indultam.

Javaslom, szervezz egy utazást Bécsbe még a hideg tél beállta előtt! Hétvégi helyszínnek is kiváló, ha meglepnéd a párod egy romantikus utazással, vagy szeretnél egyensúlyba kerülni. Ausztria és fővárosa, Bécs hamisítatlanul Mérleg helyek! S nem utolsósorban sok szál köti össze őket a mi Nyilas jegyű Magyarországunkkal.
Ha közös történelmünkre gondolunk, egészen a szabadságharcig érdemes visszanyúlnunk. A harc a Kos jegyéhez tartozik, ez az archetípus áll szemben a Mérleggel, így kiegészítve azt és megmutatva számunkra a polaritás titkát.

Nemzetünk
1848-ban fellázadt az osztrák abszolutizmus ellen és követelte Magyarország függetlenségét. A szabadságharc leverése komoly csapás volt az országnak. Ám 1853-ban meghatározó események indultak el nemcsak a császár, Ferenc József életében, hanem az ország szempontjából is. A császár megismerkedése bajorországi Erzsébet hercegnővel sorsfordító volt Magyarország számára is.
A házasság, a társ, a romantika, a szépség, a diplomácia, az együttműködés mind Mérleg analógiák, ahogy a békekötés, az egyensúly helyreállítása is.

Majdnem tündérmese…

Sissi és Ferenc József kapcsolatának kezdete egy tündérmesébe illő történet. Igen rendhagyóan kezdődött: politikai megfontolásból Sissi nővérét, Ilonát szánták Ferenc József feleségének, ám a bemutatkozáskor Ischlben a császár első pillantásra beleszeretett Sissibe. Anyja tiltakozása ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy feleségül vegye az akkor még csak 15 éves lányt, akit nővérével ellentétben nem készítettek fel egy olyan életformára, mely rengeteg társadalmi kötelezettséggel, szigorú etikett betartásával és reprezentációval járt.
“Kétszeres boldogság számomra, hogy leendő hitvesem kiválasztásakor mélyebb érzelmeimre hallgattam, és szívből remélem, hogy menyasszonyom kiváló tulajdonságaiban megtalálom majd életem boldogságát.” – írta Ferenc József Lajos bajor királynak.
Az akkori kor szokásaival ellentétben tehát valódi szerelmi házasságot kötöttek 1854-ben. Nem mindennapi történetüket 1957-ben filmen is megörökítették, ahol az osztrák származású Romy Schneider olyan hitelesen alakította a császárnét, hogy évekig szinte „ráragadt” a szerepe. S bár Sissi születési képletében az értékeket és értékrendet jelképező 2. házat uralja a Mérleg jegye, külön érdekesség, hogy Romy Schneider mennyire hangsúlyos Mérleg szülött volt: ősz kezdetén és újholdkor született, éppen akkor, amikor a Nap és a Hold átlépett a Mérleg jegyébe.

A kiegyezés

A császárné – már jóval azelőtt, hogy látta volna – nagyon erősen kötődött Magyarországhoz és mélyen érintette mindaz, amit a magyarokról és a szabadságharc leveréséről hallott. Az összes nyelv közül, melyet meg kellett tanulnia, egyedül a magyart szerette igazán és sajátította el olyan szinten, hogy országunk nagyjaival, köztük Andrássy Gyulával és Deák Ferenccel anyanyelvükön levelezett és folyékony magyarsággal társalgott. Később, amikor végre sor került az első látogatásra, elhatározta, hogy férjét és a magyar népet közelebb hozza egymáshoz. Bár sem előtte, sem utána nem vett részt aktívan más jellegű politikai kérdésekben, bizonyítottan neki köszönhető az 1867-es kiegyezés, valamint az is, hogy férje Magyarország királya lett. A magyar nép érezte és viszonozta Sissi szeretetét, jóindulatát és külön küldöttség kérte fel arra, hogy Magyarország királynéja legyen, valamint nászajándékba megkapta a Gödöllői kastélyt, ahol annyira szeretett feltöltődni és kikapcsolódni. Helyreállt a béke Ausztria és Magyarország között és létrejött a dualista államforma. 

Kultikus szépség

Romy Schneider, from ‘Sissi The Fateful Years of an Empress’, 1958
Ha már a Mérleg jegyében vizsgálódunk, szeretnék még egy érdekességről írni. A császárnéról egymástól független források feljegyezték, hogy egyetlen festmény, vagy fotográfia sem adta vissza különleges szépségét, amely nemcsak a külsejéből, hanem egész lényéből áradt. Kisugárzása szinte mindenkire hatással volt. Szépségét különleges értéknek tekintette (gondoljunk a Mérleggel kezdődő 2. házra és Vízöntőben álló Vénuszra) és – nemcsak az akkori kor mércéjével mérve – rengeteg időt szentelt testének ápolására és szépségének megőrzésére. Haja majdnem a bokájáig ért és már csak hosszából és tömegéből adódóan is különleges ápolást igényelt. A különböző kúrák, a testápolási és szépség praktikák egész arzenálja, a fodrász, az öltöztetés, a testedzés szigorú napirend szerint történtek. A császárné nagyon érzékeny volt arra, hogy dereka mindig karcsú maradjon, így azon túl, hogy mindent megtett kiváló alakja megőrzéséért, ráadásként még bele is varratta magát a ruháiba. Rengeteg időt emésztett fel ez a szépségkultusz.

Tervezzünk romantikus hétvégét!

A múltban tett séta után térjünk vissza a jelen kor császárvárosába! 🙂 Szeretnék egy teljes hétvégi programajánlatot bemutatni Neked személyes élményeim alapján.

Bécsbe nagyon gyorsan és könnyen eljuthatunk autóval, vonattal is, ám igazi romantikus utazás a Dunán hajózva… mennyei élmény, főleg azok számára, akiknek a horoszkópjában hangsúlyosak a víz elemű jegyek, a Rák, a Skorpió, vagy a Halak. Bármilyen közlekedési eszközzel utaztok, javaslom, a hétvégén inkább a tömegközlekedést használjátok, amely nagyon színvonalas és jól szervezett. Érezni fogjátok, ahogy együtt lüktettek a várossal! A vasúti közlekedés lehetővé teszi, hogy úgynevezett kirándulójegyet vegyetek, mely nemcsak az oda-visszautat biztosítja számotokra, hanem két napon át korlátlanul utazhattok a bécsi tömegközlekedési eszközökön is. 

Schönbrunnt, a császár nyári rezidenciáját feltétlenül ajánlom megtekintésre, szánjatok rá akár egy napot, hogy ne csak belülről csodáljátok meg, hanem töltődjetek fel a parkban, kapcsolódjatok ki a Práterban és az állatkertben! Este a bécsi óriáskerék igazi kuriózum, mert az egész város szó szerint a lábatok előtt hever majd 😉 Feltétlenül nézzétek meg a Hofburgot, a királyi színházat, valamint a Szent István székesegyházat is! A városháza előtt a gyönyörűen kivilágított műjégpályát joggal hívják bécsi álomvilágnak! Ha késő ősszel, vagy télen utazol Bécsbe, szánj időt arra, hogy kedveseddel együtt hasítsátok a jeget, mint egy igazi mesebeli Tündérkirály és Tündérkirálynő! 🙂

Kívánok Neked csodálatos utazást és felejthetetlen élményeket!
Szívem szerint én máris pakolnék a fenti sorokat olvasva! Ha Te is kedvet kaptál, fordulj hozzám és segítek az utazás előkészítésében! A vonatjegy lefoglalásától a szálláson át a programokig a mindent megszervezek helyetted! Ha jobban szereted saját magad intézni a foglalásaidat, keresd meg a számodra ideális szálláshelyet a booking.com-on, és a szükséges belépőjegyeket is elintézheted előre a Get Your Guide! segítségével!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..