SSL Certificate
SSL Certificate

Külföldön nyaral a család? – Ezek az iratok kerüljenek az útipoggyászba!

Múltkor Vera tippjeit olvashattad arról, hogyan lehet túlélni a nyarat, ha a nagyvárosban ragad a család. Nóri segítségével nézzük meg, mi a teendő, ha külföldre készül a család?

Egy idegen országbeli nyaralás komoly szervezőmunkát igényel, az egyszer biztos. Ha pedig gyermekekkel utazunk, azt hiszem, még nehezebb a dolgunk. Mert valljuk csak be, a valamennyi családtagnak tetsző programok, a gyerekbarát szállás kiválasztása, a mindenki ízlésének megfelelő ételek felkutatása, az útipoggyász praktikus összeállítása nem is olyan egyszerű feladat.

Itt azonban még nem ér véget a dolgunk!

Hiába ugyanis a gondosan kiválasztott hotel vagy panzió, a kicsiknek és nagyoknak szánt programok sokasága, a tudatos csomagolás, ha a határon, – megfelelő okmányok hiányában – nem engedik átkelni családot.

No de melyek azok az okmányok, amelyek birtokában jogszerűen léphetik át gyermekeink a határt?

Útlevélre vagy személyazonosító igazolványra biztosan szükség lesz! Ráadásul olyan könnyű megfeledkezni ezekről! Már csak azért is, mert kiskorú gyermekeink részére a személyazonosító igazolványt nem állítják ki automatikusan, kötelező jelleggel, az útlevelet pedig igényelni kell.

Jó tudni, hogy ha uniós állampolgárként az úgynevezett schengeni térséghez tartozó egyik országból egy másikba utazunk, – ide tartozik Magyarország mellett például Ausztria, Szlovákia és Olaszország – nem kell felmutatnunk személyazonosító igazolványunkat vagy útlevelünket.

A saját és gyermekeink útiokmányait azonban ilyenkor is célszerű magunkkal vinni. Bár a határátkeléshez nincs rájuk szükség, ha repülőgépre szállunk, vagy rendőri igazoltatásra kerül sor, személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel tudjuk igazolni magunkat.

Más a helyzet, ha a schengeni övezeten kívülre – így például a sokak által kedvelt Horvátországba, Romániába, Bulgáriába vagy az Egyesült Királyságba – utazunk. Ezen országokba való be- illetve kiutazáskor – életkortól függetlenül – érvényes személyazonosító igazolványt vagy útlevelet kell bemutatnunk.  Ennek hiányában előfordulhat, hogy a horvát tengerparti nyaralás vagy az erdélyi kirándulás már azelőtt véget ér, hogy elkezdődhetett volna. Ilyenkor nem csupán az elmaradt élmények miatt bánkódhatunk, hanem a meghiúsult utazásból fakadóan jelentős anyagi kárt is elkönyvelhetünk.

Teendők, ha a gyermek nagyszülővel utazik

Még egy fontos dolgot megemlítenék! Adódhatnak olyan esetek, amikor egy gyermek csupán az egyik szülőjével vagy más felnőttel kel útra.

Ilyenkor, – ha lehet – még körültekintőbben kell eljárni.

Azon gyermekeknek, akik egyedül utaznak, akiket olyan felnőtt kísér, aki nem a törvényes gyámjuk, illetve akik csak egyik szülőjük társaságában utaznak, előfordulhat, hogy – saját érvényes személyazonosító igazolványukon vagy útlevelükön kívül – további hivatalos dokumentumokra is szükségük lesz. Ez rendszerint egy olyan dokumentum, amelyben mindkét szülő, a törvényes gyám vagy a másik szülő jóváhagyását adja ahhoz, hogy a gyermek átlépje az országhatárt. A szülői nyilatkozatnak az alábbi információkat kell tartalmaznia (forrás: Konzuli Szolgálat honlapja):

  • a hozzájáruló szülő(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, személyazonosságot igazoló okmány száma), elérhetőségeiket;
  • a nyilatkozat területi és időbeli hatályát (hová és mettől meddig utazik a gyermek),
  • a hozzájáruló(k) egyértelmű beleegyezését,
  • a hozzájáruló(k) aláírását;
  • a kísérő személy személyes adatait, elérhetőségét, ha nem az egyik szülő a kísérő.

Mivel az egyéb dokumentumokra vonatkozó szabályok országonként eltérhetnek, célszerű az utazás előtt, kellő időben utánanézni annak, milyen konkrét, egyedi feltételeknek kell eleget tenni a célországban, vagy azon államban, amelyen átutazunk.

Csupán tudatos tervezésre, esetleg egy kellő időben tett látogatásra van szükség az okmányirodában, s máris sokat tettünk azért, hogy külföldi nyaralásunk bosszankodás helyett a nyugodt, örömteli pillanatokról szólhasson. A gondtalan álomnyaralás pedig megér ennyit, igaz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..