Divatosan,  Utazás,  Útközben is stílusosan

Járd be Párizst Coco Chanel nyomában!

Eredjünk együtt a divat nagyasszonyának nyomába és járjuk be Párizst Coco Chanellel! Coco Chanel a 20. századi divat meghatározó alakja, a modern, felszabadult, elegáns és modern nő szimbóluma. Tartós divattá tette a rövid szoknyát, a „kis fekete ruhát”, a csillogó kosztümékszereket és mindenekelőtt a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel N°5-öt. Nevéhez fűződik a modern női divat megalapozása. (Wikipedia) A híres francia divattervező élete nagy részét a francia fővárosban töltötte. 

Párizs felfedezése Coco Chanel nyomában

Coco Chanel nyomában Párizsban
Coco Chanel a tuileriák kertjében

Az első üzlet

Coco Chanel kalapkészítőként kezdte. Az első üzletet 1910-ben a Vendome tér közelében nyitotta, a boulevarde Malesherbes-en. A sikereket követően további újabb üzletet nyitott Párizsban.

31rue Cambon

Szintén nem messze, a luxus fellegvárát jelentő, Vedome tértől egy kis utcában található Coco Chanel egykori lakása. 1918-ban a földszinten nyitotta meg az üzletet, az emeleten működött a couture stúdió, a második és harmadik szinten pedig Coco Chanel lakott.

Sajnos “egyszerű földi halandók” nem tekinthetik meg a keleti stílusban, csodálatosan berendezett apartmant. Néhány szerencsés kiválasztott, köztük Rihanna és Kristen Stewart, azonban abban a különleges kegyben részesülhetett, hogy megnézhették, az egykori divatikon hogyan élt. Ma itt dolgozik Karl Lagerfeld.

Coco Chanel lakása

A földszinten található üzlet volt az első divatbutik világon, a kalapok és ruhák mellett az ékszerek és kiegészítők is helyet kaptak már. 1927-re Coco Chanel 5 üzletet tudhatott magáénak a Cambon utcában. Ő öltöztette az európai és amerikai hölgyeket.

Az első emeleten a mai napig működik a couture stúdió, ahol a ruhakollekciók készülnek.

Cím: Chanel, 31 rue Cambon, Párizs

Vendome tér

CHANEL_No5_parfumCoco Chanel szerette ezt a teret, gyakran megfordult itt. Állítólag a Chanel N°5 parfüm üveg alakja is a tér nyolcszögletű alakját mintázza. Ma a téren számtalan luxus üzlet található, köztük a Chanel ékszerüzlet is.

Ritz Hotel


Hotel Ritz, Párizs | © WikiCommons 

A Vendome tér híres luxusszállodájában Coco Chanelnek saját lakosztálya volt. Coco tulajdonképpen a Ritzben lakott. A 31rue Cambon alatti lakás leginkább reprezentatív célokat szolgált, ahol a barátait és vendégeit szórakoztatta. Az egykori lakosztály még ma is ugyanúgy van berendezve, az eredeti bútorokkal és dekorációkkal. Bár a hotelt most épp felújítják, újranyitása 2016. májusára várható, a bezárás előtt egyetlen éjszaka a Coco Chanel lakosztályban 11.000 dollárba került.

Cím: Ritz Hotel, 15 Place Vendôme, Párizs

Champs-Elysées Színház


Théâtre des Champs-Élysées, Párizs| © WikiCommons

Coco Chanel nagy műkedvelő volt, művészek, írók vették körül. A Kék vonat (Le Train Bleu) című balett jelmezeit ő tervezte 1920-ban, melynek premierje a Champs-Elysées Színházban volt. A színház a mai napig üzemel, 5 zenekarnak ad otthont és évi 3 operát mutatnak be itt.

Cím: Théâtre des Champs-Élysées, 15 Avenue Montaigne, Párizs

Angelina

Az Angelina egy világhírű teázó, melynek Coco Chanel törzsvendége volt. A teázó a Vendome tér és a Cambon utca közelében található és nemrég ünnepelte 110 éves fennállását. Ma is számtalan híresség megfordul itt. A városnézés megkoronázásaként igyál meg egy pohárral az isteni forrócsokiból!

Cím: Angelina, 226 rue de Rivoli, Párizs

Divat és Textil Múzeum

Panorama musee des arts decoratifs

A városnézés nem teljes múzeumlátogatás nélkül. Mindenképp keresd fel a Vendome tértől nem messe található múzeumot! A közel 5000 kiállított tárgy között Coco Chanel munkássága mellett más híres francia divattervezők (Christian Dior, Paul Poiret) munkáit is megcsodálhatod. A múzeum hétfőnként zárva tart és kihagyhatatlan a divat iránt érdeklődőknek!

Cím: Musée de la Mode et du Textile, Les Arts Décoratifs, 107, rue de Rivoli, Párizs

Grand Palais


Chanel Haute Couture Fall-Winter 2011| © WikiCommons

És ha már múzeum, akkor meg kell említeni a Grand Palais lenyűgöző épületét is, mely a kétévente megrendezésre kerülő Párizsi Divathét alatt a Coco Chanel kollekcióinak bemutatóhelyéül szolgál.

Cím: Grand Palais, 3 Avenue du Général Eisenhower, Párizs

Coco Chanel életéről mostanában több könyv is megjelent, Henry Giedel regénye az én kívánságlistámon is szerepel.

A tökéletes városnézés nem lehet tökéletes az ideális szállás nélkül. Nézd meg milyen kincsre bukkantam és foglald le a tökéletes párizsi szállást!

_____________
forrás: theculturetrip.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..