Napjainkban egyre jobban beépül a köztudatba, hogy hatással vagyunk környezetünkre, így felelősek vagyunk érte. A fenntartható fejlesztés a turizmus területén is mind hangsúlyosabbá válik. Számtalan olyan új hotel épül, amely tervezése során nem csak a vendégek igényeit veszik figyelembe, de arra is ügyelnek, hogy a lehető legkisebb hatást gyakorolják a környezetre.

Még nincs egységes besorolás a különböző országokban, hogy mitől számít egy szálláshely ökonak. Az biztos, annyi nem elég, hogy egy szálloda annak vallja magát. A főbb szempontok a felhasznált alapanyagok mellett, hogy a felhasznált energiát honnan nyerik, a hulladékot szelektíven kezelik-e, újrahasznosítás van-e, helyi termékeket, élelmiszereket használnak-e és helyi lakosokat alkalmaznak-e.
1. Boutiquehotel Stadthalle Wien, Bécs

Környezettudatos szálloda Bécs szívében, ahol minden egy kicsit eltér a megszokottól. Az alkalmazott technológiákért több környezetvédelmi kitüntetést is kapott a hotel az Európai Uniótól. Például összegyűjtik. A napenergia által elektromos áramhoz és meleg vízhez jutnak. Az esővizet öntözéshez és az öblítéssel működő toalettekhez használják fel, a szálloda tetőterét pedig csodaszép levendulák díszítik. A szálloda régi, felújított szárnya a bécsi századforduló épületeinek jellegzetes stílusát tükrözi. A szállodában a helyi és biotermékeket tartalmazó, gazdag svédasztalos reggelit a reggelizőhelyiségben, a napfényben úszó télikertben vagy a szabadban, a páratlan zöld oázisban szolgálják fel.
2. Hotel Ariston, Milánó

A Hotel Ariston Milánó első biohotele, különlegessége, hogy kialakításában és berendezésében a bioépítészet elveit követi; hogy a hotel kerékpárokat biztosít a város felfedezésére induló vendégei részére; hogy a 25 férőhelyes meeting terem, valamint a szálloda 52 szobája antiallergén anyagokkal és biogazdálkodásból nyert bútorokkal van berendezve.

3. At Forty-one, Róma 

Fotó: Tripadvisor / Karina S, Jul 2014

Az ökohotel a Termini vasútállomás közelében található, így valamennyi látványosság és a Fiumicino repülőtér egyaránt könnyen megközelíthető. A luxus szálloda berendezése minimalista stílusú, a bútorok ergonomikus kialakításúak. A falak festéséhez is környezetbarát festékeket használtak.
4. Court Garden Hotel, Den Haag
A Hága központjában, a Béke Palota épületétől 200 méterre álló, 3 csillagos, környezetbarát Court Garden Hotel az első és egyetlen hotel Hollandiában, amely megkapta a Környezetvédelmi Minisztérium zöld minősítését. Számos olyan újítást alkalmaztak, amelyek segítségével a karbonkibocsátás, a gáz felhasználás és az elektromos áram felhasználása több mint a felével csökkent. A szálloda az egészséges étkezésre is nagy hangsúlyt fektet, 100%-osan bioételeket tartalmazó reggelivel várja vendégeit. A hotel szalonjában a vendégek ingyenes fair trade biokávét és teát fogyaszthatnak.
5. Conscious szállodalánc, Amszterdam 
Fotó: www.conscioushotels.com

 A Conscious hotelek Amszterdam legújabb öko szemléletű szállodái. Az egyik hotel, környezetbarát szálloda stílusos, fenntartható szobákkal várja vendégeit mindössze 250 méterre a Vondelparktól. A szobákban energiatakarékos LED lámpák, újrahasznosított joghurtos poharakból készült íróasztal és 66 cm-es LED TV található. A fürdőszobákban öko-pamut törölköző és víztakarékos zuhanyrózsák állnak rendelkezésre. Mindennap 100% organikus kontinentális reggeli fogyasztható. Még arra is ügyeltek, hogy a szálloda ajándékboltjában is csak a legújabb környezetbarát termékek közül lehessen válogatni.

Fotó: www.conscioushotels.com
A Múzeum tér közelében található másik szálloda felszerelése is hasonló, itt is organikus, méltányos kereskedelemmel forgalmazott élelmiszerekből álló reggelit kínálnak. A szálloda más szálláshelyekhez képest 20%-kal kevesebb energiát használ.
6. The Scarlet, Cornwall, England 

A fenntarthatóságot szintén fontosnak tartó hotel a felnőttek paradicsoma, igazi gyerekmentes övezet. A gazdaságos energiafelhasználás és újrahasznosítás mellet nagy hangsúlyt fektetnek a karbon kibocsátás csökkentésére is. Alapítványokon keresztül támogatják a a helyi természeti környezet megóvását és vendégeiket is adakozásra ösztönzik.
7. New Hotel, Athén 

Fotó: www.yeshotel.gr

 A design hotel 200 méterre van a Syntagma tértől. A díjnyertes brazil tervezők, a Campana Brothers által tervezett 79 szobás Hotel A feltűnően modern design ellenére megtartotta eredeti stílusjegyeit, köztük az 1940-es évek fekete márvány lépcsőjét. A kézzel készített megoldások mellett a helyi stílus dominál. A belső tér kialakításakor helyi művészek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A hotel valamennyi szobája egyedi arculatot kapott, mind a 79 szoba más és más. A bútorok újrahasznosított anyagokból és környezetkímélő technológiával készültek.

fotó: https://www.yeshotels.gr/
8. City Hotel Thessaloniki 

fotó: https://www.cityhotel.gr/

A nemrég felújított City Hotel szálláshelye Szaloniki központjában, az Arisztotelész tértől 50 méterre található. Miközben a modern luxus oázisa abszolút zöld szemlélet hatja át a helyet. A koncepció, hogy a belvárosban a természet közelségének érzetét nyújtsák a vendégek részére.

9. Hotel Skeppsholmen, Stockholm
Fotó: https://www.hotelskeppsholmen.se
A békés, városi szigeten megbúvó bájos designhotel 1960-ban épült. A hotel szobáinak ablakait hagyományos faredőnyök borítják. Minden fürdőszobában luxus Byredo piperecikkek, Boffi dizájner olasz mosdó és modern zuhanyzó kényeztet ugyanakkor úgy érezheti magát az utazó, mintha egy nyüzsgő nagyváros helyett valahol vidéken lenne. A szállodában kiemelt szerepet kap az adakozás, helyi termékek vásárlásával a helyi vállalkozásokat, minden éttermi fogyasztás után pedig az Unicef ‘Tiszta víz’ projektjét támogatják