Kultúra

6 hazai múzeum, amit feltétlenül fel kell keresned, ha nagyon mehetnéked van

Megosztom

Neked is folyton mehetnéked van? A tévében állandóan a Travel Channel megy, bújod az úti könyveket és nosztalgiázol régi fényképeket nézegetve? Aztán eljön az a pont, amikor ez már nem elég, de az utazás egyelőre távoli vagy elérhetetlen. Hát ha a hegy nem megy Mohamedhez, menjen a Mohamed a hegyhez! Nézd meg, hogy a világjáró magyarok mit gyűjtöttek össze a nagyvilágban!

1. Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum

 

Knorr-villa (majd Hopp-villa) történeti kertje (18418. számú műemlék)

“Mintha csak a mosolygó egű Japánnak egy részét varázsolták volna ide a főváros közepes közepébe.”

Hopp Ferenc ötször utazta körbe a Földet! Rajongott a keleti művészetekért, világ körüli utazásai során és a világkiállítások alkalmával vásárolta meg azt a közel 4000 db műtárgyat, melyek a múzeum alapját képezik. A villa körüli keleti stílusú kert a maga korában kuriózumnak számított és még ma is egyedülálló. Virágritkaságok, kínai faragott kapu, japán bambuszhíd és kerti lak csak egy része a mesés birodalomnak.

Bővebb információ: www.hoppmuseum.hu

2. Zelenik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum

Buda Múzeum, Budapest (7)” by Derzsi Elekes Andor – saját munka. Licensed under GFDL via Wikimedia Commons.

Ha érdeklődsz az ázsiai kultúrák iránt és amúgy is az Andrássyn jársz, sétálj kicsit tovább a Hősök tere irányába és nézd meg az Aranymúzeumot is. A különleges múzeumban a a délkelet-ázsiai képzőművészetet közel 60 ezer műtárgy, ezen belül 1000 aranytárgy segítségével ismerheted meg. A villa kertjét itt sem szabad kihagyni! A világszínvonalú gyűjtemény elérhető közelségbe hozza a távol-kelet világát. És hogy az élmény teljes legyen a Teaház is a trópusok világát idézi orchideákkal, különleges tárgyakkal.

Bővebb információ: www.aranymuezum.eu

3. Balatonederics Afrika Múzeum


LinathrashA feltöltő saját munkája: „BalatonedericsAfrikaM”. Engedély: Közkincs, forrás: Wikimedia Commons

Ázsia után irány Afrika! Pontosabban a Balaton. 🙂 Dr. Nagy Endre, Afrika vadász elhozott egy csöppnyit a fekete kontinensből a Balaton partjára. Az egzotikus tárgyak és trófeák mellett a kertben kis állatkert fokozza a szafari hangulatot.

Bővebb információ: www.afrikamuzeum.hu

4. Hajózási Múzeum, Zebegény

Hol lenne méltóbb helye egy hajózási múzeumnak, mint a Dunakanyar gyöngyszemeként ismert Zebegényben? És tévedés ne essék egyáltalán nem férfiaknak szóló program a gyűjtemény felkeresése! A kisebb-nagyobb csodaszép hajómodellek mellett (melyek többsége az alapító keze munkáját dicsérik) találhatunk tárgyakat az elsüllyedt Titanicról, de a hajóskapitány által meglátogatott országokból származó emlékeket is. A Trianoni emlékmű egy rövid sétával elérhető a múzeumtól. Ha arra jársz, ne hagyd ki ezt sem!

Bővebb információ: www.hajozastortenet.iweb.hu

5. Zászlómúzeum

Gondoltad volna, hogy Budapesten található a világ egyetlen zászló múzeuma? Ez az egyedülálló gyűjtemény bemutatja a világ országainak lobogóit és címereit. Egy ismeretterjesztő rendezvénysorozat keretében pedig a tulajdonos mesél az általa is meglátogatott országokról.

Bővebb információ: www.zaszlok.hu

6. Kalap és sipkamúzeum

A nagydorogi gyűjtemény sem épp szokványos múzeum. Az állandó kiállítás, nem tudományos szemléletű, a helyi plébános gyűjtőszenvedélyének eredménye. A kiállításon több, mint 160 fejfedő látható Európa, Afrika, Ázsia több országából. Természetesen a magyar kalapviseletek sem maradhatnak ki. A kiállítást különleges öltözetek teszik színessé.

Bővebb információ: www.kalapmuzeum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..